Everyday Women: Motet til å være deg selv

Everyday Women: Motet til å være deg selv

Hvordan finner du motet til å være deg selv? Til å skille deg ut – akkurat slik du er, og ikke gjemme deg? Til å ta på seg favorittblusen i den iøynefallende fargen og le høyt selv i store forsamlinger? Til å ta på de høye hælene uten grunn, eller kombinere de mykeste joggeskoene dine sammen med en blondekjole som vanligvis henger bakerst i skapet? Til å gjøre akkurat det du ønsker mest, og det du trenger mest?


Som mennesker – og ikke minst kvinner – i en digital verden av perfekte avokadotoaster og lange ben på stranden, er det essensielt å ha noen å speile seg i. Unge som gamle, høylytte som omtenksomme, blonde som brunetter, fargerike sjeler som stilettbærende skjønnheter. Everyday Women handler om å skape rom for alle, om å lære av hverandre, om å møte hverandre med nysgjerrighet og om å sette pris på alt livet er.


Vi har møtt seks Everyday Women og de har vært med på å kaste lys over alt vi har til felles som kvinner. Og det med stor nysgjerrighet og gjensidig respekt.

Mange andre kvinner har store lår, rumpe og så videre. Det er ikke noe spesielt, vi kan også bare gå ut og leve livet
Jasmin Mairhofer,
36, Østerrike

Et ekte menneske å speile seg i

Modig. Ærlig. Rå. Ekte. Filterfri. Sterk. Følsom. Kjærlig. Personlighetstrekk og egenskaper de seks Everyday Women alle har vist, og som vi alle har et sted på innsiden. Noen ganger skiller de seg tydelig ut og får god plass, og andre ganger kan de være skjult bak fasader eller usikkerheter. Men vi har dem. Og usikkerhetene er nettopp grunnen til at vi står sammen – i kampen mot alt som svekker selvtilliten og kampen for at det kan styrke fellesskapene. For selv om vi virker annerledes – når noen ler høyt, holder andre tilbake, noen har alltid hatt på seg, andre bruker alltid solbriller, noen er sprudlende og alltid midtpunktet, andre elsker å danse hjemme foran speilet. I alle våre forskjeller er vi nok mer like enn vi tror.

Jeg er stolt over å bli sett og at det er noen som synes at det jeg bidrar med er bra. Alle burde rett og slett gjøre dette hvis de får muligheten
Inge-Merete,
55, Danmark

Det er ingen tvil om at det har vært en utfordring for de seks helt vanlige kvinnene å stå i en befolket gate for å bli tatt bilder av – sammen med mange fremmede mennesker. Og for å bruke en ekte klisjé, så er det gjennom utfordringer vi blir sterkere som mennesker, som fellesskap, individer, som familiemedlemmer, som mødre, som døtre eller som venner. Og utfordringene våre som kvinner i dag går lenger. De handler også om selvtillit og det å akseptere seg selv. Om å våge og om å drømme. Og det er derfor Everyday Women er en appell om å stå sammen – med intensjoner om å skape samhold og styrke, og skape et rom der vi alle kan være oss selv, fullt ut. Slik vi ser ut og som vi er.


Mange sier at jeg er modig fordi jeg deler bilder av meg selv på Instagram. Men jeg synes ikke det skal ses på som modig. For hvis kroppstypen min var normalisert, ville den ikke vært modig lenger – for fitnessmodeller og alle mulige andre som poserer i bikini er det ikke modig, så hvorfor er det når jeg gjør det?

- Jasmin Mairhofer, 36, Østerrike

Selvtillit: En livslang prosess

I samtalene med Everyday Women er én ting tydelig. Og det er at selvtilliten ikke kommer av seg selv. Veien til en god selvtillit kan være lang, og uansett hvor du starter, er det en utvikling gjennom hele livet. Og mote kan tillate deg å uttrykke deg selv, finne styrke i deg selv og vise deg frem.


Klærne mine gjenspeiler sinnstilstanden min. Klærne mine gir meg styrke, selvtillit og selvaksept. Slik ser jeg på det. Jeg elsker å kle på meg, velge et par sko, sette opp håret. Og å vite hva jeg vil er en del av å være selvsikker for meg. Men jeg lærer fortsatt å føle meg selvsikker. Det er fortsatt en prosess, og jeg tror det kommer til å bli en livslang prosess.

- Andrea Bunod, 24, Frankrike


Med Everyday Women setter vi rammene for alt vi har til felles, for å vise at vi er mer like enn vi tror. For å vise at det er mer i den polerte Instagram-verdenen enn vi ser ved første øyekast. For å vise at mote er for alle – uten unntak og uansett størrelse.


Jeg vil gjerne vise at det er greit å være ung og ikke være en tynn person. At du kan ha på flotte klær, selv om du ikke er tynn. Og at det å få tatt noen gode bilder ikke bare er kleint. Det var det jeg syntes var kult å vise.

- Maja Thusgård Poulsen, 21, Danmark


Del 2 av 3