Hvilket regntøy bør jeg velge? Dette spørsmålet har du kanskje stilt deg selv flere ganger. Men svaret avhenger av flere ting. Skal du ut og være fysisk aktiv? Hvor mye regner det? Og hvilken passform liker du best? Det kan kanskje virke litt overveldende å finne det beste dame-regntøyet, så derfor hjelper vi deg her med å bli klokere på alt fra typer av regntøy og funksjoner til vedlikehold og materialer.


Ulike typer regntøy

Det finnes forskjellige former for regntøy, og avhengig av hva du skal, og hvor lenge du skal være ute i regnet, kan det være bra å kjenne de forskjellige typene, slik at du best kan utnytte deres ulike funksjoner.


Tradisjonelle regnjakker

Den tradisjonelle regnjakken er ofte relativt lang og med glidelås og hette. Den ligner på en vanlig jakke, men er laget i et annet materiale og har kanskje også noen andre funksjoner. Denne typen regnjakke finnes i flere forskjellige farger og passformer, men den sitter vanligvis tettere på kroppen enn en regnponcho. Regnjakken er både tidløs og funksjonell, noe som gjør den god for alt fra fotturer i skogen til daglige ærend.


Regnponchoer

Med en regnponcho er det masse plass til bevegelse. Den løse og romslige passformen gjør den til et godt valg hvis du skal være aktiv ute i regnet. Den er enkel og rask å ta på, og den tar ofte ikke mer plass enn at du kan ha den med i vesken. En regnponcho er enklere enn en tradisjonell regnjakke, og derfor har den vanligvis ikke en masse lommer, glidelåser og funksjoner. Så hvis du trenger noe lett regntøy, som du enkelt kan få over klærne dine (og kanskje til og med en liten ryggsekk), er regnponchoen det opplagte valget.


Regnbukser

Hvis du vil være sikker på å holde deg helt tørr, er det ikke nok med en god regnjakke eller regnponcho. Da må du også bruke et par regnbukser. De er enkle å ha på over vanlige klær, og de holder beina dine tørre og beskyttede. Spesielt hvis du skal sykle, gå tur eller bare være i regnet i lengre tid, er et par regnbukser uunnværlige.

Kjenn ditt behov

For at du best kan velge riktig regntøy, er det en god idé å vurdere hva du skal gjøre, hvordan værforholdene er, og hvilke funksjoner du trenger. Dette er alle faktorer som kan ha betydning for hva du bør velge.


Aktivitetsnivå

Skal du bare raskt ut og gjøre et ærend, eller skal du på et lengre utendørseventyr? Dette vil sannsynligvis påvirke hvilke funksjoner du trenger i ditt regntøy.


Til daglig bruk

Det kan være mange dagligdagse situasjoner hvor du kan trenge godt regntøy. Dette gjelder enten du skal sykle til jobb eller ta en rask tur ut for å handle. For daglige gjøremål er komfort og tilgjengelighet viktig. Du bør enkelt kunne ta på deg regntøyet, og det bør som et minimum ha grunnleggende funksjoner som en god hette, tapede sømmer og plass til bevegelse. Det vil selvfølgelig også være en fordel om ditt regntøy passer til dine dagligklær, slik at du ikke trenger å tenke for mye over at du har på deg praktisk yttertøy som kanskje forstyrrer utseendet ditt.


Utendørsaktiviteter

Skal du være ute i naturen i lengre tid, eller skal du være aktiv mens du er ute, trenger du mest sannsynlig flere funksjoner. Hvis du ofte er ute i vått vær, trenger du først og fremst holdbart regntøy som tåler å bli brukt i all slags vær. Uansett om du er ute for å vandre eller sykle på terrengsykkel eller noe annet, bør ditt regntøy være slitesterkt, gi god beskyttelse og kunne tåle tøft vær.


Du kan kanskje også trenge noen gode lommer som kan holde småtingene dine tørre, en stor, justerbar hette og et par regnbukser med plass til bevegelse. Og sist, men ikke minst, bør det være pustende regntøy for damer - når du er aktiv, trenger du nemlig å kunne kvitte deg med noe av varmen.


Årstid og værforhold

Årstiden og de øvrige værforhold har også noe å si i forhold til hvilket regntøy du skal velge. Det kan være det er en lun sommerregn du skal ut i, eller kanskje du skal forberede deg på en våt og vindfull høstdag.


Vår og sommer

Selv om det er varmt, kan det godt regne - og noen ganger til og med ekstra mye. Derfor er det bra å ha en pustende regnjakke for damer, slik at du kan forbli tørr uten å ha det altfor varmt. Noen regnjakker har ventilasjonsåpninger på ryggen eller under armene, som hjelper kroppen med å kvitte seg med varmen. Du kan også finne regntøy som er laget av lettere materiale som polyester. Hvis det er behandlet for å være vannavvisende, er det godt egnet for varmere vær fordi det er så lett.


Høst og vinter

For de kaldere månedene trenger du regntøy som er godt isolert. Det skal kanskje kunne tåle både regn og sludd. Sørg for å velge regntøy med høyere vannsøyletrykk, slik at du er sikker på å forbli tørr. Når været blir kjøligere, kan du også bytte til regntøy med fleece. Det gir god komfort, samtidig som du har mindre risiko for å bli kald. Alternativt kan du i denne perioden bruke en softshelljakke i stedet for en regnjakke. Den gir god beskyttelse mot hardere vær, samtidig som den er funksjonell og pustende.

Praktiske funksjoner

Avhengig av når du skal bruke ditt regntøy, og hva du skal gjøre, kan du trenge forskjellige praktiske funksjoner. Vi går gjennom noen av de mest vanlige funksjonene her.


Lommer og glidelåser

Når du er ute i regnet, er det ikke bare deg, men også tingene dine som skal holdes tørre. Derfor er det viktig at både glidelåser og lommer er vanntette. Gå etter tapede sømmer i glidelåsene, slik at regnet ikke slipper inn gjennom de små syhullene. Sørg også for å ha gode lommer som passer til dine behov. Det kan være du trenger noen store lommer hvor du kan ha alt fra et par hansker til et par hodetelefoner. Det kan også være du heller vil ha noen små innerlommer, hvor du kan ha telefonen og nøklene dine, så det føles mer sikkert.


Hetter og lukkemekanismer

Det er en god idé å holde øye med både hetten og lukkemekanismer på regntøyet ditt. Lukkemekanismenes viktigste funksjon er å holde regnet ute, men det varierer om det er med glidelås, knapper, borrelås eller noe annet. Det avhenger av regntøyets design og dine behov.


Din regnjakke bør også ha en hette som kan beskytte hodet ditt mot regnet. Noen jakker har en avtakbar hette, mens den på andre er festet. Jo flere justeringsmuligheter den har, jo bedre kan du tilpasse den for å holde deg tørr. Hvis du skal ha en sykkelhjelm eller lue under hetten, sørg også for at den er stor nok.


Farger og reflekser

Når det regner mye, kan det noen ganger være vanskeligere å se noe - spesielt tidlig og sent på dagen. Derfor kan det være en god idé både for din egen og andres skyld å velge regntøy med reflekser. Det øker sikkerheten og synligheten, slik at det er lettere for andre å legge merke til deg.


Reflekser er én måte å bli sett på, men en annen er farger. Mange regntøy er i mørke farger, men hvis du liker fargerike antrekk, er det opplagt å legge farger til regntøyet ditt også. Det gjør deg mer synlig, det er trendy, og hvem vet - kanskje det også kan spre smil og god stemning i det våte (og for noen triste) været.


Hva er regntøy laget av?

Regntøy er vanligvis laget av materialer som er spesielt utviklet for å være vanntette eller vannavvisende, samtidig som de er pustende og komfortable. Det kan for eksempel være nylon eller polyester, som er behandlet med en vannavvisende belegg. Materialer og funksjoner kombineres ofte for å gi det beste resultatet.


Noen av de mest vanlige materialene i regntøy er:

  • Polyester: Et syntetisk stoff som ofte brukes som yttermateriale i regntøy. Det kan behandles med en vannavvisende belegg eller membran for å forhindre at vannet trenger gjennom.
  • Nylon: Et annet syntetisk materiale som også ofte brukes som yttermateriale i regntøy. Det er kjent for sin holdbarhet og vannavvisende egenskaper.
  • Polyuretan (PU): PU-belegg brukes ofte som vanntette barrierer på stoffer som polyester eller nylon. De gir vannavvisende egenskaper og pusteevne.
  • Membraner: Materialer som Gore-Tex, eVent, og andre vanntette membraner brukes i regntøy for å kombinere vanntetthet med pusteevne. De tillater vanndamp å slippe ut, mens de forhindrer vann i å trenge inn.
  • Vinyl: Vinylbelegg kan også brukes for å lage vanntett regntøy. Dette materialet kan være mer plastisk og mindre pustende enn noen av de andre alternativene.
  • Belagt nylon eller polyester: Disse materialene er belagt med en vanntett eller vannavvisende forbindelse for å beskytte mot regn. De kan variere i tykkelse og pusteevne.

Forstå vanntetthet og pusteevne

De to begrepene man oftest snakker om når det kommer til regntøy, er vanntetthet og pusteevne. Men det kan være vanskelig å vite hva man skal se etter hvis man ikke er vant til å forholde seg til disse faktorene. I avsnittene nedenfor får du forklaringen på hva det betyr, og hva du skal se etter.


LES OGSÅ: Guide i pusteevne og vanntetthet


Vanntetthet i regntøy

Regntøyets vanntetthet vurderes ut fra en teknisk måling av vannsøyletrykk. Produsenten tester det ved å plassere en vannsøyle oppå stoffet. Man leser av vannsøyletrykket ved å måle i millimeter, hvor mye vann som kan være i vannsøylen før det begynner å trenge gjennom materialet. På den måten får man resultatet. Jo høyere vannsøyletrykket er, jo mer vannavvisende er materialet.


Hvor vanntett skal regntøyet være?

Det er værforholdene og det du skal gjøre, som er med på å definere hvor vanntett ditt regntøy skal være. Hvis det bare er litt yr når du skal inn til byen, trenger ditt regntøy ikke å være like vanntett som hvis du skal på en lengre fottur i høljende regn.


Du kan bruke nivåene nedenfor som hjelp til å vurdere hvor vanntett ditt regntøy skal være.

  • 1.000-5.000 mm: For lett regn og vanlig bruk i bymiljøet er regntøy med dette vannsøyletrykket normalt tilstrekkelig. Dette nivået av vanntetthet kan beskytte mot lette regnbyger og lett fuktighet. Det kan være lette regnjakker eller noen treningsjakker som ligger innenfor dette nivået.
  • 5.000-10.000 mm: Hvis du planlegger å være ute i lengre tid eller delta i aktiviteter som fotturer, sykling eller camping, bør du vurdere regntøy med et vannsøyletrykk på minst 5.000 mm til 10.000 mm. Dette nivået vil gi bedre beskyttelse mot moderat regn og mer utfordrende værforhold. Her vil du oftest finne softshelljakker og noen friluftsbukser.
  • 10.000-20.000 mm: Hvis du befinner deg i områder med hyppig kraftig regn eller ekstreme værforhold som fjellene eller regnskoger, er regntøy med dette vannsøyletrykket ideelt. Dette nivået av vanntetthet gir god beskyttelse mot kraftig regn og krevende miljøer. Det kan være yttertøy som skalljakker eller skijakker.
  • Over 20.000 mm: Profesjonelle utendørsarbeidere som fjellklatrere, redningsarbeidere eller seilere kan ha behov for ekstraordinært vanntett regntøy med ekstremt høye vannsøyletrykk, som passer til deres spesifikke krav og risikofaktorer.


Pustende regntøy for damer

Ditt regntøy skal holde vannet ute, men det skal også la kroppens varme slippe ut gjennom klærne. Dette kan være en vanskelig balanse, fordi for høy pusteevne kan påvirke vanntettheten, mens for lav pusteevne gjør at klærne føles fuktige eller klamme på huden.


Pusteevnen i regntøy måles ved en vurdering av hvor godt fuktighet som svette kan fordampe fra kroppen gjennom stoffet. Man måler mengden av vanndamp som kan passere gjennom en kvadratmeter stoff i løpet av en tidsperiode og betegner det som "gram per kvadratmeter per 24 timer" (g/m2/24h). Intervallene nedenfor kan være en veiledning i hvor pustende ditt regntøy skal være.


  • Under 5.000 g/m2/24h: Lav pusteevne. Dette betyr at klærne har begrenset evne til å la fuktighet passere gjennom stoffet, noe som kan føre til økt svetteproduksjon og ubehag under aktiviteter.
  • 5.000-10.000 g/m2/24h: Moderat pusteevne. Dette nivået av pusteevne gir en rimelig balanse mellom komfort og beskyttelse mot fuktighet.
  • 10.000-20.000 g/m2/24h: Høy pusteevne. Dette nivået av pusteevne tillater effektivt fuktighet å passere gjennom stoffet og er egnet for mer intense aktiviteter.
  • Over 20.000 g/m2/24h: Svært høy pusteevne. Dette nivået av pusteevne er ideelt for intens fysisk aktivitet og sørger for optimal komfort under svette forhold.

Størrelse og passform

Som utgangspunkt kan du bare velge regntøy i din normale klesstørrelse. Det kan imidlertid alltid være praktisk å gå etter en relativt løs passform. Da har du nemlig muligheten til å ha flere lag, i form av for eksempel en genser og et par jeans, på under regntøyet. Samtidig er det bedre plass til bevegelse, hvis du skal være aktiv. Løsere regntøy gir også god komfort, fordi det gir bedre luftsirkulasjon. Men det er alltid en personlig preferanse, om man foretrekker den ene eller den andre passformen. Gå med det som du føler deg mest komfortabel i.


Vedlikehold og pleie av regntøy

Hvis du ønsker å beholde ditt regntøy i mange sesonger, må du ta vare på og vedlikeholde det slik at det forblir vanntett og funksjonelt.


Sørg for å vaske det etter anvisningene med en mild såpe - og unngå tøymykner. Når du har vasket det, må det ikke tørketromles, og det må heller ikke tørke i direkte sollys. Hvis du ikke tørker det riktig, risikerer du å skade belegg og bryte ned materialene over tid.


Det kan virke merkelig å snakke om impregnering av regntøy, fordi det jo gjerne skulle være behandlet. Men over tid kan beleggene og membranene miste sin effekt, så det er nødvendig å fornye vanntettheten ved å impregnere.


Velg det beste regntøyet for deg

Når du stiller spørsmålet "Hvilket regntøy skal jeg velge?", kan det virke overveldende å finne svaret. Men det du bør vurdere er: Hva skal jeg gjøre ute i regnet, og hvordan er været ellers? På den måten kan du finne ut hvilke funksjoner du trenger. I tillegg kommer individuelle preferanser som passform og stil. Når det er på plass, kan du gå på jakt etter dame-regntøyet som passer deg best.


Alternativt vanntett yttertøy

Det beste valget på regnfulle dager er utvilsomt regntøy, men hvis du vil ha alternativer, er det et par andre modeller du kan se på.


  • Skijakke: En skijakke er designet for å takle utfordrende værforhold. Den er utviklet med fokus på tekniske funksjoner og materialer som sikrer komfort, beskyttelse og fleksibilitet. Den er varmere enn en regnjakke, har vanligvis bedre pusteevne og beskytter mot kraftig regn og snø.
  • Softshelljakke: Softshelljakken er god hvis du skal gjøre utendørsaktiviteter hvor du trenger bevegelsesfrihet, men samtidig ønsker å være beskyttet mot været. Det er en praktisk jakke som ofte har god pusteevne. Den har ikke samme nivå av vanntetthet som en regnjakke, men den kan beskytte mot lett regn.
  • Vinterjakker: De fleste vinterjakker er vannavstøtende eller vanntette fordi de er designet for å beskytte deg i de kalde vintermånedene. De er vanligvis tykkere og tyngre enn en regnjakke og godt isolerte. Graden av vanntetthet varierer, så vær oppmerksom på hva du skal bruke jakken til.


Skalljakke eller regnjakke?

I din søken etter regntøy kan du kanskje støte på skalljakken, og for at du best kan vurdere om du trenger en regnjakke eller en skalljakke, er her en beskrivelse av de to jakkene.


  • Skalljakke: Skalljakken er designet for å beskytte mot vind, vann og snø. Den er egnet for utendørsaktiviteter fordi den kan håndtere utfordrende værforhold, samtidig som den er holdbar og pustende. Ulempen med skalljakken er at den vanligvis er tyngre å ha på fordi den har så mange funksjoner.
  • Regnjakke: Regnjakken er designet spesifikt for å beskytte mot regn. Den er laget i et lettere materiale, noe som gjør den egnet for daglig bruk. Samtidig er den lett å ha med seg og ta på over vanlige klær.