Guide: Hva er riktig BH-passform?

Guide: Hva er riktig BH-passform?

Mange bruker BH nesten hver dag, og i flere timer av gangen. Derfor er det viktig at den sitter godt og er behagelig i bruk. Sitter en BH som den skal, føles det nesten som om du går uten. Sitter den feil, føles den ofte ubehagelig på, og huden blir gjerne litt rød. Tanken bak en BH er at brystene skal få litt ekstra støtte, men den hjelper ikke hvis den ikke sitter riktig.


Du har flere gode grunner til å sørge for at BH-en sitter som den skal. Ta derfor notis av flere ting du bør ha i bakhodet når du velger en BH. Hos oss får du høre du gjør for å sikre at en BH sitter som den skal, og vi deler også: Ni tegn på at den sitter feil.


Finn riktig BH-størrelse

Først på listen, er at du velger riktig B-størrelse. Likevel er det nok ikke alltid så lett å finne riktig størrelse på egen hånd. Vil du finne frem til riktig størrelsen, bør du ha en fagperson til å måle deg. Ute i butikkene har vi personalet på plass med både utstyr og tabell for å måle deg og finne størrelsen.


Vil du heller selv finne ut av BH-størrelsen, tar du et målebånd og legger det rett under bysten og over den fyldigste delen av bysten. Videre bruker du en tabell for å finne størrelsen når du sammenligner de to målene. Så legger du inn målene i guiden til riktig BH, beregner størrelsen og ser i en tabell for å finne riktig størrelse. Les mer i tabellen om fremgangsmåten.


LES OGSÅ: Hva slags BH bør du velge?


Slik skal en BH sitte

Om du ser etter den beste BH-en for store bryster, eller den beste BH-en for små bryster, må du vurdere de samme funksjonene. Her er fem ting du må tenke gjennom når du bruker en BH.

1. Størrelse på omkretsen

Omkretsen skal ikke sitte for løst, ei heller for stramt. BH-en skal sitte godt, uten at den føles for trang. Er omkretsen for liten, klemmer det rundt hele og du får merker, mens sitter den for løst, får du en BH som glir opp. Ingen av disse tilstandene gir riktig støtte til brystene. Når du har på en BH, skal omkretsen gå i en rett linje rundt kroppen, og det går greit å trekke den noen centimeter ut fra kroppen. Er omkretsen bare noen centimeter for liten, prøver du en BH-forlenger for å se om det hjelper.

2. Skålens størrelse

Som med omkretsen, skal skålen verken være for stor eller for liten. Stikker skålen ut og du får hånden ned i glipen, velger du en mindre skål. Er det slik at skålen ikke dekker brystet, eller hvis brystet buler ut av skålen, går du opp en størrelse. Husk at skålen skal ligge jevnt og dekke hele brystet.

3. Bøyler

Har BH-en har bøyler, må du passe på at den ligger flatt mot kroppen. Samtidig skal bøylen følge kroppen hele veien under og på sidene av hvert bryst. Gjør den ikke det, eller hvis den klemmer og føles vond på, prøver du en annen størrelse eller en annen passform.

4. Lukking

De fleste BH-er har justerbar lukking. Kanskje kroppen forandrer seg litt, eller kanskje BH-en er laget av et delvis tøyelig materiale. I slike tilfeller er justerbar lukking veldig praktisk. Da får du en behagelig BH med videre god støtte. Mange BH-er lukkes i ryggen, mens andre lukkes foran. Her er det et spørsmål om hva du helst velger. Det viktigste er at den justerbare lukkingen sikrer gjør at omkretsen av BH-en sitter som den skal.

5. Stropper

Det er en god idé å velge BH-er med justerbare stropper. Da øker sjansen for at BH-en gir deg den støtten du trenger. Sitter stroppene for løst, glir de ned og gir ingen støtte. Er de for stramme, grave de seg inn i skuldrene og trekke BH-en oppover på ryggen. Helst bør du få plass til en finger eller to under stroppene. Leter du etter den beste BH-en for store bryster, ser du etter ekstra brede stropper eller stropper med polstring.

Ni tegn på at BH-en sitter feil

Ofte er det flere grunner til at BH-en sitter feil, men lurer du på om BH-en sitter som den skal, leser du videre. Vi har nemlig samlet ni tegn på at BH-en sitter feil. Det skyldes gjerne feil størrelse eller feil passform. Utover at en BH med dårlig passform føles ubehagelig, kan det også forårsake ryggsmerter og irritere huden. Noter deg så disse tegnene.


1. Brystene presses sammen: Hvis bøylene ikke skiller brystene fra hverandre, eller hvis BH-en legger seg over brystene og presser dem sammen, er det gjerne et tegn på at du trenger en større skål.


2. Skålen bulker eller stikker seg ut: Ingen bulker eller gliper mellom skålen skal forekomme, verken øverst eller nederst. Dette er et tegn på at skålen er for stor. Ofte er det ene bryste gjerne litt større eller mindre enn det andre, men hvis skålen bulker seg eller stikker ut på begge brystene, bør du finne en annen størrelse.


3. Bryster som deler seg: Skjærer kanten på skålen inn i brystet og danner en bule over hvert bryst, er nok skålen for liten. Skålen skal dekke hele brystet, og gjør den ikke det, ser du kanskje et par ekstra buler på brystene når klærne du bruker sitter stramt.


4. Løs omkrets under brystet: Er omkretsen for ledig rundt kroppen, og brystene endatil er synlige under skålen, er omkretsen for stor. Ofte hjelper det å justere på lukkingen, men gjør det ikke det, prøver du en mindre omkrets og kanskje også en større skål.


5. Røde merker under brystet: Får du røde merker under brystet når du bruker en BH hele dagen, er det nok fordi omkretsen er for liten. Vi anbefaler at du velger en større størrelse eller bruker en BH-forlenger.


6. Buler på sidene: Buler huden ut på sidene, eller hvis bøylene stikker ut, også på sidene, betyr det nok at skålen er for liten. Skålen bør dekke hele brystet for best mulig støtte og behagelig bruk. Prøv en større skål.


7. BH-en sklir opp på ryggen: Sklir omkretsen av BH-en for langt opp på ryggen, betyr det at den er for stor og at stroppene er for stramme. BH-en skal følge i en rett linje rundt kroppen. Gjør den ikke det, bør du nok tenke på å prøve en større størrelse.


8. Stoffet folder seg over brystene: Er skålen for stor og brystene ikke fyller skålen helt, folder stoffet seg gjerne over brystene. I så fall bør du prøve en mindre skål.


9. Partiet mellom skålene berører ikke brystbeinet: Når midten av BH-en ikke berører brystbeinet, men sitter oppå brystene og lager en glip i midten, tyder det på at skålen er for liten. Da velger du en større skål og går kanskje for en mindre omkrets.LES OGSÅ: Slik vasker du BH-en