Tips for vasking av strikkevarer

Tips for vasking av strikkevarer

De fleste av oss har en eller annen form for strikkevarer i klesskapet. En strikket genser, et par strikkede bukser eller kanskje en strikket cardigan. Strikkevarer kan være praktisk og stilig på samme tid. Avhengig av materiale, farge og form, kan du bruke strikkevarer i alle årstider.


Men strikkevarer er også ofte skjøre fordi de vanligvis er laget av naturmaterialer. Dette betyr at du må ta godt vare på strikkevarene dine. Spesielt når du må vaske og tørke dem. Vi hjelper deg med hvordan du best behandler strikkevarer under vask og tørking.


Slik vasker du strikkede klær

Uansett hvilket materiale strikkevarene er laget av, er det 3 tips å huske på når du vasker dem. Les mer nedenfor hvor vi utdyper hvert tips.

1. Sjekk vaskeanvisningene

2. Vask ved lave temperaturer

3. Bruk en mild såpe, for eksempel en såpe spesielt for ull


1. Sjekk vaskeanvisningene

Vaskeanvisningene er alltid et godt sted å begynne. Da kan du se nøyaktig hvordan du skal vaske akkurat dette klesplagget. Avhengig av hvilket materiale strikkevaren din er laget av, og om den har knapper, pynt eller noe annet påsydd, kan det påvirke hvordan du bør håndtere den.


Noen strikkevarer kan bare renses eller håndvaskes, mens andre enkelt kan puttes i vaskemaskinen. Hvis du vasker strikkevarer i maskinen, må du bare huske å bruke et skånsomt program. De fleste vaskemaskiner har et skånsomt vaskeprogram med lave temperaturer og få omdreininger. Du bør unngå å spinne strikkevarer for mye.


Hvis du trenger å vaske din hjemmelagde strikkevare, har du sannsynligvis ikke vaskeanvisninger. Hvis du er usikker på hvordan strikkevarer vil reagere på vask, kan du begynne med å vaske et teststykke. Da trenger du ikke å ta noen sjanser med den ekte varen.


LES OGSÅ: Hva vaskesymbolene på klærne betyr


2. Vask ved lave temperaturer

De fleste strikkevarer bør ikke vaskes på mer enn 30 grader Celsius – maks 40 grader Celsius. Uansett hvordan du vasker dem. Med mindre du har fått skadelige bakterier på klærne, er det ikke nødvendig å vaske ved høyere temperaturer.


Vask ved lave temperaturer er bra for klærne og miljøet. Hvis du vasker i kaldt vann på mindre enn 30 grader, må du bare være oppmerksom på at du trenger et spesielt vaskemiddel for å få klærne ordentlig rene.


3. Bruk en mild såpe

Uansett om strikkevaren din er laget av bomull, ull eller noe annet, anbefales det å bruke en spesiell såpe når du vasker strikkevarer. Vanlig vaskemiddel er ikke bra for strikkevarer fordi det risikerer å skade de naturlige fibrene i materialet. Bruk derfor alltid en mild såpe til for eksempel ull.


Av samme grunn bør du alltid holde deg unna flekkfjernere. Det er et tøft middel som strikkevarer ikke tåler. Strikkevaren din har heller ikke godt av å bli gnidd, slik tilfellet ofte er med flekker. Bruk det skånsomme vaskemiddelet i stedet.

For å redusere behovet for vasking kan du bruke et ekstra lag under strikkevaren din

Slik vasker du strikkevarer for hånd

Hvis du vil vaske strikkevarer for hånd, kan du følge disse trinnene:

1. Fyll et kar eller en balje med lunkent vann

2. Tilsett en mild såpe for f.eks. ull og vask plagget forsiktig

3. La det stå i 5–10 minutter

4. Skyll forsiktig av såpen i rent, lunkent vann

5. Klem og skyv ut vannet – ikke vri!


Strikkevarer bør vaskes så lite som mulig, men hvis vask er uunngåelig, er det tryggest å gjøre det for hånd – spesielt hvis du er usikker på om det tåler maskinvask.


For å redusere behovet for vasking kan du bruke et ekstra lag under strikkevaren. Hvis du for eksempel har en strikket bluse, kan du bruke en t-skjorte under. På den måten kan du bruke strikkevaren lenger.


Spesielt for vasking av strikkevarer i ull

Ull er et av de naturlige materialene som ikke bør vaskes for mye. Faktisk sies det ofte at ull er selvrensende fordi den inneholder det naturlige fettet lanolin, som reduserer lukt og virker antibakterielt. Derfor, hvis du har litt strikkevarer i ull, kan du ofte bare lufte dem ute i noen timer.


Spesielt for vasking av akryl

Akryl kan strekke seg, så med dette materialet er det ekstra viktig at du følger vaskeanvisningene for å sikre at det holder seg i form.


De syntetiske plastfibrene som utgjør akryl er veldig følsomme for varme, så du bør alltid unngå tørketromler, strykejern, radiatorer og lignende.

Slik tørker du en strikket genser

Den første (og viktigste regelen) er: Hopp over tørketrommelen. Prøv denne tilnærmingen i stedet:

1. Press vannet forsiktig ut av strikkevaren

2. Legg strikkevaren på et håndkle

3. Rull sammen håndkleet (med strikkevaren)

4. Legg press på håndkleet ved å tråkke på det om nødvendig

5. Rull ut strikkevaren og legg den på et tørt håndkle for å tørke ferdig


Akkurat som når du vasker strikkevarer, er det viktig at du er forsiktig når du tørker dem. Derfor anbefales metoden ovenfor. Du kan også trekke i strikkevaren litt når du legger den ut for å tørke, slik at den beholder sin opprinnelige form. Og hvis du vil være på den sikre siden, kan du bruke et målebånd for å finne riktig form når strikkevaren tørker.


Du kan bli fristet til å henge den strikkede blusen på en kleshenger for å tørke, men det er ikke en god idé. Når strikketøyet er vått, er det også tungt, så du risikerer at hengeren buler ut og endrer form, for eksempel ved skuldrene. Sørg derfor alltid for å legge strikketøyet flatt når du tørker det.


Hvis strikkevaren er krympet

Mange av oss frykter at strikkevarer krymper når vi vasker dem. Kanskje den ikke tålte vaskemaskinen, kanskje temperaturen var for høy, eller kanskje den ble lagt i tørketrommelen. Heldigvis trenger du ikke å kaste strikkevaren hvis uhellet er ute. Det finnes et triks du kan prøve når strikkevarer plutselig har endret størrelse.


1. Fyll et kar eller en bøtte med lunkent vann og tilsett noen spiseskjeer babysjampo eller hårbalsam

2. Sørg for å jobbe sjampoen eller balsamen inn i strikkevaren og la den trekke i 5–10 minutter

3. Ta strikkevaren ut av vannet og klem ut overflødig vann – uten å vri den

4. Legg det strikkede plagget på et tørt håndkle og trekk forsiktig i stoffet for å få riktig form og størrelse

5. La klærne tørke – helst oppå et tørkestativ slik at det kommer luft under

6. Om nødvendig kan du gjenta prosessen når strikkevaren er tørr


Selv om det er en sjanse for at du kan få strikkevaren din tilbake hvis den er krympet, er det ingen grunn til å ta sjanser når du vasker den. Husk alltid å ta vare på den og behandle den med forsiktighet når du vasker den.


LES OGSÅ: Slik forlenger du levetiden til favorittklærne dine