Slik vasker du BH-en din

Slik vasker du BH-en din
Slik vasker du BH-en din

En behagelig BH er helt essensielt. Den gir god støtte, booster selvtilliten og kan gi følelsen av et antrekk som er helt komplett. Derfor er det selvfølgelig også viktig at du passer så godt på den som overhodet mulig.


Dersom du har en BH du liker godt, bruker du den sikkert også ofte. Og når en BH blir brukt flittig, må den også vaskes en gang iblant. Men hvordan gjør man det på en måte som sikrer at den ikke slites ut, og dermed kan bli brukt om og om igjen?


Hvordan vasker man BH-er?

Det beste du kan gjøre for BH-en din er å vaske den for hånd. Hvis du vasker den i vaskemaskinen, er det noen risikofaktorer du er nødt til å tenke på. Uansett hvordan du velger å vaske den, er det en god idé å være oppmerksom på såpen du bruker.


Du bør aldri bruke skyllemiddel når du vasker din BH. Det kan nemlig skade elastisiteten. Man kan bruke såpe, men hvis du ønsker å vaske den med vaskemiddel, bør det helst være noe mildt – gjerne til finvask.


For sikkerhets skyld er det også en god idé å fjerne eventuell uttakbar vattering eller tilbehør før du vasker BH-en.

Hvordan vasker man en BH for hånd?

Det aller beste du kan gjøre er å vaske BH-en din for hånd. Dette kan du enten gjøre i en balje eller i håndvasken, og det krever ikke mer enn vann og eventuelt litt såpe. Det kan virke litt mer krevende enn å legge den i vaskemaskinen, men det noe du kommer til å venne deg til ganske raskt, og både du og BH-en din vil dra nytte av det, da den holder lenger.


Den klassiske håndvasken er spesielt god hvis du skal vaske en BH med bøyler. Maskinvask er nemlig mye hardere for BH-en, og betyr at det er større risiko for at bøylen knekker eller lager hull i stoffet, noe som videre risikerer at andre klær i maskinen også blir skadet, og kanskje også selve vaskemaskinen.


Faktisk er det ganske enkelt å vaske en BH for hånd. Du lar den ligge i bløt i vannet med litt vaskemiddel til finvask, deretter skyller du den og henger den til tørk. Det er to ting som er viktig å huske: for det første kan ikke vannet være for varmt. Bruk gjerne lunkent vann, da varmt vann kan ødelegge elastisiteten. For det andre bør ikke BH-en ligge i bløt altfor lenge – spesielt ikke hvis det er en BH med farger. Da kan du nemlig risikere at fargen falmer.


Hvis du vasker BH-en din i vaskemaskinen

Noen ganger har man ikke mulighet til å vaske BH-en for hånd, og andre ganger har man bare bruk for å velge den enkleste løsningen og la vaskemaskinen gjøre jobben. Det kan også være at du bare foretrekker å vaske BH-en din i vaskemaskinen. Det er også fullt mulig, men det forkorter BH-ens levetid og mer risikofylt.


1. Det første du må gjøre er å lukke alle hektene på BH-en. Det kan gå galt for både klær og vaskemaskin dersom en av hektene setter seg fast.


2. Deretter anbefaler vi at du legger BH-en i en vaskepose. På denne måten unngår du nemlig ovenstående, i tillegg til at det er mest skånsomt for BH-en å vaskes i en slik pose.


3. Når du er klar til å starte vasken, bør du selvfølgelig følge vaskeanvisningen. Generelt vil det beste å være å vaske den på et skånsomt program og aldri vaske den på mer enn 30 grader. Vi har også nevnt vaskemiddelet som bør være mildt, og skyllemiddelet som du helst bør unngå.

Hvor ofte skal man vaske BH-en?

Det er individuelt hvor ofte man bør vaske BH-en sin, men det er sjeldent det trenger å være hver dag eller etter hver bruk. Det kan tvert imot slite mye på BH-en å bli vasket, så det er lurt å ikke gjøre det for ofte.


Flere går etter tommelfingerregelen som sier at en BH kan brukes tre eller fire ganger før den trenger å bli vasket, men det er selvfølgelig opp til deg å vurdere. Hvis du svetter ofte, kan det være at du bør vaske den hver andre gang – det kan for eksempel være et tilfelle om sommeren. Utover dette er det selvfølgelig en sports-BH som bør vaskes etter hver gang den er brukt.


Et tips er å ha flere BH-er i skapet, som du kan skifte mellom. På denne måten har du alltid en du kan bruke når den andre er til vask, og samtidig går det lengre tid før du er nødt til å vaske den.


Slik tørker du BH-en din

La oss starte med å slå fast én ting: du må aldri bruke tørketrommelen. De høye temperaturene gjør ingenting godt for BH-en. Det du bør gjøre er å la den lufttørke.


Etter du har vasket BH-en – enten for hånd eller i maskinen – har du kanskje lyst til å vri eller klemme ut vann før du tørker den, men det bør du ikke. Det kan i stedet være smart å forsiktig forme den, slik at den noenlunde kommer tilbake til sin opprinnelige form. Dette gjelder spesielt hvis den er vasket i maskinen, da den ofte kan bli misformet.


Når det kommer til selve tørkingen, er det beste du kan gjøre å la BH-en din ligge når den tørker. Da kan du legge den med skålene opp på et håndkle eller lignende, og la den lufttørke. Enkelt og greit. Deretter er den klar til å bli brukt om og om igjen.