Finn den beste skijakken for damer i store størrelser

Guide: Slik velger du riktig skijakke

Har du aldri stått på ski før? Eller er du kanskje en erfaren skiløper? Uansett hvilket nivå man ligger på, er det viktig å ha på de rette skiklærne når man skal bevege seg ut blant snødekte fjell. Her vil vi hjelpe deg med å finne ut av hva du skal være oppmerksom på når du skal finne rett skijakke i plus size.Hvilken skijakke skal man velge?

For å finne ut av hvilken skijakke i plus size man bør velge, må man først finne ut av hva den skal brukes til. Det betyr at man må huske å kle seg etter aktivitet og formål. Du bør også overveie hvilke funksjoner du har mest bruk for blant egenskaper som lommer, vanntetthet, hette m.m.


Aktivitetsnivået ditt har stor innflytelse på hvilken jakke du bør velge. Har du planer om en rolig tur eller en hviledag utendørs, bør jakken være romslig og varm. Skal du til gjengjeld ut for å være aktiv på for eksempel en topptur, hvor du ofte går opp og ned, er det viktig at jakken er lett og at den puster.To populære jakker for bakkene

Du bør også være oppmerksom på at det finnes forskjellige typer jakker. Når man snakker om skijakker, er det to varianter som er de mest vanlige. Den første er den klassiske skijakken, som typisk er en tykkere jakke med fôr og som egner seg godt dersom man ikke skal være veldig aktiv. Den andre populære varianten er skalljakken, som er tynnere og bedre egnet for skiløpere.


Fordelen med skijakken er at den er designet for å forhindre deg i å fryse. Utover at den skal holde deg varm ved å være godt fôret, har den gjerne egenskaper som sikrer at du også forblir tørr, selv om du er ute i snøen hele dagen. Vi ser nærmere på noen av skijakkens egenskaper nedenfor.


Skalljakker har den primære fordelen at man kan bygge lag-på-lag under dem. Det gjør at man kan tilpasse skiklærne etter dagens værutsikter. Samtidig er skalljakker vanligvis mer romslige og derfor det beste valget når man skal være aktiv.

Funksjoner

På grunn av skijakkens funksjoner og formål kan den faktisk også brukes i stedet for en vanlig vinterjakke i plus size. Uansett om du står på ski eller bruker en vinterdag i en snødekket skog, skal jakken holde deg tørr og varm. Derfor har den en rekke funksjoner du bør holde øye med når du skal investere i en skijakke.


Vanntetthet

Utover å holde deg varm, er også en av skijakkens viktigste funksjoner å holde deg tørr. Vanntetthet er helt avgjørende for hvor godt jakken man motstå vann, sludd og snø. Har man først blitt våt, blir man raskt kald – og da tar det ikke lang tid før man blir forkjølet.


For å finne ut av hvor vanntett jakken er, måles vannsøyletrykket i mm. Som utgangspunkt bør en skijakke ha et vannsøyletrykk på minst 5000-8000 mm, men gjerne over 10 000 mm, før den er vannavvisende nok til å kunne brukes som en skijakke. Jo høyere vannsøyletrykket er, desto lavere er risikoen for å bli våt.


Lommer

Det er ikke bare du som skal holdes tørr – det samme gjelder selvfølgelig også for utstyret ditt. Derfor har man bruk for mange og gode lommer. Du kan ha bruk for større lommer til for eksempel telefon, solkrem og hansker, men også mindre lommer til heiskort og lommetørklær.


Lommene tar ikke mye plass når de er tomme, så de er ikke i veien hvis du ikke bruker dem. Velg derfor heller en jakke med for mange lommer enn for få og sørg for at alle lommene har glidelås, slik at de kan lukkes helt tett.


Glidelåser og sømmer

Glidelåsene – både dem på lommene og resten av jakken – bør være vanntette. Utover det bør de også være utstyrt med store, praktiske grep, slik at man kan åpne og lukke lommene selv om man har skihansker på.


Når jakken blir sydd, lager symaskinen små hull i stoffet. Selv om dette ikke er de største hullene, er de store nok til at vann kan trenge gjennom. Derfor er det også en god idé å sikre seg at jakken har tapede sømmer, slik at vannet ikke kommer inn.


Hette

De fleste skijakker har en hette som kan trekkes over hodet når det snør og blåser. Skal man bruke hette mens man er ute i bakkene, er det lurt å sikre seg at hetten er stor nok til å passe over hjelmen.


Skal man bruke hetten uten hjelm under, er det en fordel dersom den har snører eller strikk, slik at man kan justere størrelsen og stramme den inn. Dermed unngår man at kulden trenger inn.


Ventilasjon og pusteevne

Kroppstemperaturen kan variere i løpet av dagen. Det kan være at solen begynner å varme mer om ettermiddagen eller at man får varmen fordi man er aktiv i bakkene. Det kan også være at man begynner å bli kaldere fordi solen forsvinner eller fordi kroppstemperaturen faller.


Til disse situasjonene er det en fordel med ventilasjonsåpninger med glidelås under armene, slik at man kan justere temperaturen. På samme måte er det også en fordel dersom det er borrelåslukking ved håndleddene eller noe annet lignende, som kan lukkes både opp og helt igjen.

Hva skal man ha på under skijakken?

Det smarteste er å kle seg med flere lag – nærmere bestemt tre lag: superundertøy i form av undertrøyer og stillongs som det innerste laget, et mellomlag som for eksempel består av klær i fleece eller strikk, og det ytterste og siste laget i form av en skijakke og skibukser.


Med disse tre lagene er man sikker på at man holder varmen gjennom hele dagen, og samtidig får man mulighet til å tilpasse seg været gjennom dagen, da man hele veien kan legge til eller fjerne lag.

Ikke glem skibuksene

Leter man etter en skijakke, har man ofte også bruk for et par skibukser i plus size av god kvalitet. Med skibukser bør man som utgangspunkt ha fokus på de samme funksjonene som ved en skijakke: vanntetthet, tapede sømmer, pusteevne m.m.


Akkurat som ved en skijakke, kan man vise frem sin personlige stil med et par skibukser gjennom blant annet valg av farge. Fargerikt yttertøy er ikke bare flott å se på, men det gjør det også enklere å finne deg dersom uhellet er ute eller dersom du forsvinner fra vennene dine.

Tilbehør som varmer

Tilbehør er også en måte å tilføye mer personlighet til skiantrekket. Det vil for eksempel være opplagt å pakke seg inn i et flott skjerf eller en behagelig lue, som kan holde ørene varme. Skihansker er også uunnværlige, uansett om man skal ut på en lengre tur eller bare være tilskuer.


Med den rette skijakken til damer i plus size, et par funksjonelle skibukser og eventuelle tilbehør er du klar for å tilbringe hele dagen ute i snøen.