Har du aldri stått på ski før? Eller er du kanskje en erfaren skiløper? Uansett hvilket nivå man ligger på, er det viktig å ha på de rette skiklærne når man skal bevege seg ut blant snødekte fjell. Her vil vi hjelpe deg med å finne ut av hva du skal være oppmerksom på når du skal finne rett skijakke i plus size.Hvilken skijakke skal man velge?

For å finne ut av hvilken skijakke i plus size man bør velge, må man først finne ut av hva den skal brukes til. Det betyr at man må huske å kle seg etter aktivitet og formål. Du bør også overveie hvilke funksjoner du har mest bruk for blant egenskaper som lommer, vanntetthet, hette m.m.


Aktivitetsnivået ditt har stor innflytelse på hvilken jakke du bør velge. Har du planer om en rolig tur eller en hviledag utendørs, bør jakken være romslig og varm. Skal du til gjengjeld ut for å være aktiv på for eksempel en topptur, hvor du ofte går opp og ned, er det viktig at jakken er lett og at den puster.To populære jakker for bakkene

Du bør også være oppmerksom på at det finnes forskjellige typer jakker. Når det er snakk om skijakker, er det to varianter som er de mest utbredte. Den første er den klassiske skijakken for damer, som typisk er en tykkere jakke med fôr. Den andre populære jakken er skalljakken, som er tynnere.


Nedenfor kan du lese mer, hvor vi ser nærmere på funksjoner, fordeler og tips til å velge den beste skijakken til damer.

Den klassiske skijakken

Skijakken, som også blir kalt den fôrede skijakken, er den mest vanlige. Det er en varm skijakke for damer, som enkelt kan brukes til en normal skiferie. Den dekker de vanligste behovene og vil derfor være det trygge valget. Dersom du skal på skiferie et par ganger i året eller bare liker å være ute i den kalde naturen, kan du med sikkerhet velge en skijakke.


13 funksjoner ved skijakken

Det kan være vanskelig å vite hva man skal se etter når man skal velge sin nye skijakke for damer. Nedenfor gjennomgår vi funksjonene til skijakken, slik at du enkelt kan finne ut av hvilke fordeler den har.


1. Pusteevne: En skijakke har god pusteevne, men stort sett ikke like høy som det en skalljakke har. Dette er en av grunnene til at skijakken passer best for deg som holder deg til de roligere eller mer normale skiturene.


2. Vanntetthet: I tillegg til å holde deg varm, er en av skijakkens viktigste funksjoner å holde deg tørr. For å finne ut av hvor vanntett jakken er måles vannsøyletrykket i mm, og som utgangspunkt bør en skijakke ha et vannsøyletrykk på minst 5000-8000 mm før den er vannavvisende nok til å kunne brukes som en skijakke.


3. Vindtetthet: Når du beveger deg rundt i fjellene og i snøen, trenger du en vindtett skijakke - og det er heldigvis de fleste. Jakken skal kunne tåle det kalde været, slik at du kan være ute over lengere tid uten å fryse.


4. Tapede sømmer: De aller fleste skijakker har tapede sømmer. Selv om hullene som kommer når symaskinen syr jakken er veldig små, er de store nok til at vann kan trenge igjennom. Tapede sømmer sørger for at vann ikke kommer inn noen steder.


5. Justerbare detaljer: Skijakken din må kunne holde både snø og vind ute. Derfor må den også ha justerbare detaljer ved alle åpningene; halsen, bunnen og ermene. Det kan være i form av strikk eller borrelås.


6. Praktiske lommer: Sørg for at skijakken din har gode lommer og at de er lette å håndtere selv med hansker på. Plasseringen av lommene kan også ha noe å si. Mange skijakker har for eksempel en liten lomme til heiskort på ermet, slik at det er enkelt å skanne kortet.


7. Høy krage: En høy krage kan bidra til å holde kulden ute. Derfor har skijakker som regel det. Det beste er om du kan justere omkretsen på den, slik at du unngår å bli kald på halsen.


8. Ventilasjon i armhulene: En god skijakke kan holde deg varm, men kommer du tilbake fra en tur i bakken hvor det endte med å bli for varmt, bør du kunne lufte ut litt. Derfor har skijakkene våre glidelås i armhulene, slik at du kan justere ventilasjonen slik du selv vil.


9. Avtagbar hette: Hvis du bare skal nyte en rolig dag i snøen, trenger du kanskje ikke å kunne ta på deg en stor hette. Til disse dagene det er greit å kunne ta av hetten og bruke en strikkelue eller ørevarmere i stedet.


10. Vindbeskyttelse i ermene: Skijakkene våre har vindtette, elastiske mansjetter med tommelhull i ermene. Dette gjør det mulig å gjøre ermene helt vindtette, samtidig som du kan bruke hendene.


11. Innvendig fôr: Skijakker er ofte fôret på innsiden. Det hjelper godt på en av jakkens viktigste egenskaper, nemlig det å holde seg varm. Fôret består ofte av fleece, som både er mykt og varmt.


12. Snøbeskyttelse: En god skijakke har snøbeskyttelse, som er et ekstra stykke med stoff som er sydd inn på innsiden i bunnen av jakken. Snøbeskyttelsen lukkes igjen med trykknapper og har en elastisk kant nederst, som hindrer at både vind og snø trenger inn under jakken.


13. Reflekser: Selv om snøen er hvit, kan omgivelsene være mørke når solen er vekk. Derfor er det bra dersom skijakken din har reflekser, slik at du blir sett når du er ute i mørket.

Aktivitetsnivået ditt har stor innflytelse på hvilken jakke du bør velge

Den fleksible skalljakken

Dersom du er en aktiv skiløper, har du nok bruk for en skalljakke fremfor en varm skijakke. En skalljakke for damer er tynnere, men den har også bedre pusteevne. I tillegg er selve jakken også lettere. Den passer derfor for deg som ikke trenger en varm jakke, men som får varmen selv ved å være aktiv.


8 funksjoner ved skalljakken

Det er en rekke funksjoner du bør holde øye med når du skal velge deg en skalljakke for damer. På den måten kan du lettere avgjøre om det nettopp er den jakken er den perfekte for deg. Få overblikk over skalljakkens funksjoner under.


1. Pusteevne: Nettopp fordi skalljakken passer perfekt for deg som er en aktiv skiløper, må den også ha god pusteevne. Når du er aktiv, svetter du mer og kroppen trenger å kunne puste. Det kan den med en skalljakke med høy pusteevne.


2. Vanntetthet: Jo høyere vannsøyletrykk, jo lavere er risikoen for å bli våt. Skalljakken vår har et vannsøyletrykk på 10 000 mm, slik at du trygt kan ta den på deg når du skal være aktiv ute i snøen.


3. Vindtetthet: Selv om du sannsynligvis blir varm dersom du er en aktiv skiløper, må skalljakken din fortsatt kunne beskytte deg mot det kalde været. Derfor er skalljakken som regel vindtett, noe som gjør at du kan fokusere på skituren i stedet for kulden.


4. Tapede sømmer: Med tapede sømmer holdes vann ute, og derfor har skalljakken vår tapede sømmer på steder hvor det er fare for at vann trenger inn - for eksempel ved glidelåsene.


5. Justerbare detaljer: For å sikre at snø, regn og annet ikke kommer inn under jakken, må den ha justerbare detaljer ved ermene, bunnen og halsen. På denne måten kan du også bedre tilpasse passformen, slik at den sitter godt på deg.


6. Praktiske lommer: Når du skal være ute over lengere tid, trenger du et sted å oppbevare de viktigste tingene dine. Derfor bør skalljakken din ha nok lommer, og gjerne mange av dem. Dersom du ikke bruker dem, så tar de ikke særlig mye plass – og derfor skader det heller ikke å ha flere lommer.


7. Høy krage: Det er ikke alltid like praktisk å bruke skjerf når du står på ski. Derfor bør du gå for en jakke med høy krage, som du kan justere og lukke helt når du ønsker å holde kulden på avstand.


8. Reflekser: Reflekser er alltid bra - spesielt hvis du er ute tidlig eller sent på dagen, hvor det kan være litt mørkt. Derfor har skalljakken vår refleksdetaljer, slik at du er sikker på at du blir sett.

Hva skal man ha på under skijakken?

Det smarteste er å kle seg med flere lag – nærmere bestemt tre lag: superundertøy i form av undertrøyer og stillongs som det innerste laget, et mellomlag som for eksempel består av klær i fleece eller strikk, og det ytterste og siste laget i form av en skijakke og skibukser.


Det kalles trelagsprinsippet, og med de tre lagene er du sikker på å kunne holde varmen gjennom hele dagen Samtidig har du mulighet for å tilpasse deg etter været i løpet av dagen, ettersom du hele tiden kan justere temperaturen ved å legge til eller fjerne et lag. Nedenfor kan du se hvilke funksjoner de ulike lagene har.


Det innerste laget - svettetransporterende

Det er alltid lurt å ha på seg en skiundertrøye som det innerste laget under skijakken. Den er nemlig laget av et materiale som er tynt og kan transportere bort svette. Og det er nettopp disse funksjonene det innerste laget bør ha.


Det mellomste laget - isolerende

Mellomlaget skal kunne holde deg varm, samtidig som at det gir kroppen din mulighet for å puste. Her kan du for eksempel velge en genser i ull, strikk eller fleece. Slik kan du best holde varmen og fortsatt ha mulighet for å bevege deg.


Det ytterste laget – vind- og vanntett

Din skijakke for dame utgjør det siste og ytterste laget. Uansett hvilken jakke du går for, bør den være funksjonell, varm og vind- og vanntett. Det er den som skal beskytte deg mot vær og vind.

Ikke glem skibuksene

Leter man etter en skijakke, har man ofte også bruk for et par skibukser i plus size av god kvalitet. Med skibukser bør man som utgangspunkt ha fokus på de samme funksjonene som ved en skijakke: vanntetthet, tapede sømmer, pusteevne m.m.


Akkurat som med skijakken har du med skibuksen mulighet for å vise frem din personlige stil når du for eksempel skal velge farge. Fargerike skijakker og skibukser er ikke bare fine å se på, men de har også den fordelen at du er lettere å finne om du skulle havne i en ulykke eller forsvinne fra vennene dine.

Tilbehør til skituren

Tilbehør er også en måte å tilføye mer personlighet til skiantrekket. Det vil for eksempel være opplagt å pakke seg inn i et flott skjerf eller en behagelig lue, som kan holde ørene varme. Skihansker er også uunnværlige, uansett om man skal ut på en lengre tur eller bare være tilskuer.


Med den rette skijakken til damer i plus size, et par funksjonelle skibukser og eventuelle tilbehør er du klar for å tilbringe hele dagen ute i snøen.