5 tips: Slik tar du vare på dine skinnboots

5 tips: Slik tar du vare på dine skinnboots

Det er mange gode grunner til å investere i et par skinnboots. De er stilige, praktiske og allsidige. Også er det minst like mange gode grunner til å gi skinnbootsene dine pleie. Du forlenger levetiden, de holder seg fine lengre, og det er generelt mer bærekraftig.


Skinnboots eller skinnsko er noe vi ser i motebildet sesong etter sesong. Det er en evig klassiker, og det forstår vi godt. Et par skinnboots kan være prikken over i-en for antrekket ditt. De kan gjøre stilen edgy, eller så kan de gi en rå kontrast til en ellers feminin look.


Samtidig har skinn flere funksjoner som gjør det til det ideelle materialet når det kommer til fottøy. Over tid vil den tilpasse seg formen på foten din, den lar føttene puste og det er et bærekraftig materiale. I tillegg gir robustheten i materialet en lang levetid – hvis du jevnlig sørger for god behandling av skinnbootsene.


Hvis du trenger hjelp til hvordan du vedlikeholder og forlenger levetiden til dine nye skinnboots, gir vi deg 5 tips her.

Vær oppmerksom på de nye skinnbootsene dine

Allerede før du tar dem i bruk for første gang, bør du begynne behandlingen av dine nye skinnboots. Vi anbefaler at du impregnerer dem som noe av det første du gjør. I punkt 3 nedenfor kan du lese mer om hvordan du impregnerer skinnet og hvorfor det er en god idé.


De første gangene du bruker de nye skinnbootsene, vil vi foreslå at du bruker en sokk i samme fargetone. Akkurat som tekstiler, kan skinn gi fra seg litt farge i begynnelsen når du bruker skoene eller bootsene. Men ikke bekymre deg; den overflødige fargen forsvinner raskt og er ikke skadelig.


Kanskje du synes de nye skinnskoene eller bootsene dine er litt stive. Og det er de sannsynligvis også. Men fordi skinn er et naturlig materiale vil de forme seg etter foten din. Derfor må du kanskje begynne med å gå inn skoene eller bootsene først.

Husk å gi skinnbootsene dine regelmessig pleie

Det trenger ikke å være så tidkrevende som det høres ut som – og så er det godt for skoene. For med riktig behandling og rengjøring av skinnbootsene dine vil du kunne bruke dem i årevis. Selvsagt vil skinn endre karakter over tid, men hvis du sørger for å rengjøre, impregnere og fukte regelmessig, vil skinnbootsene dine bli flottere over tid.


1. Bruk skånsom rengjøring

Når du bruker skinnbootsene dine, vil de selvsagt bli utsatt for vær og vind. Spesielt hvis du bruker dem i de kalde månedene når de er mer sannsynlig å komme i kontakt med regn, snø og gjørme. Det er lurt å holde støvlene rene – både fordi det ser finere ut, men også fordi skinnet har det best på den måten.


Den beste måten å rengjøre skinnbootsene på er å bruke en oppvridd klut. Ikke bruk noe annet enn vann på kluten, og det er også viktig at bootsene ikke blir for våte. Som regel er det nok med den våte kluten, men hvis det trengs noe mer kan du bruke en myk børste for å fjerne skitten som sitter ekstra godt.


2. Tørk bootsene dine korrekt

Hvis du har vasket skinnbootsene dine, eller hvis du har vært ute i vått vær, er det viktig at du tørker dem ordentlig. Det kan være fristende å sette dem ved siden av radiatoren eller i et varmeskap, men det må du ikke gjøre! Skinnet tåler ikke varmen, og den raske løsningen kan i stedet resultere i uttørket skinn og sprekker.


I stedet bør du la de våte bootsene tørke av seg selv i romtemperatur. Hvis de også har blitt våte eller fuktige inni, kan du legge avispapir i skoene for å absorbere noe av fuktigheten.


3. Den viktige impregneringen

Vi anbefaler som sagt at du starter med å impregnere skinnbootsene eller skinnskoene dine som det første du gjør etter at du har pakket dem ut. Det er det første steget på veien mot god skinnpleie.


Men det er ikke nok å bare impregnere bootsene før du tar dem i bruk. Impregneringen forsvinner over tid, så du må sørge for å impregnere jevnlig for å opprettholde beskyttelsen. Når du skal impregnere skoene igjen, er det viktig at du først vasker og tørker dem som beskrevet i punkt 1 og 2.


Det kan være en fordel å gi dine (helt rene) skinnboots eller -sko flere lag med impregnering. Spesielt første gang. Påfør et jevnt lag 2-3 ganger i stedet for ett tykt lag.


Hvis skinnbootsene dine ikke er impregnert, vil skitt og vann trenge inn i skinnet, noe som gjør at skinnet kan bli skadet og slites raskt.


Hva er impregnering?

Grunnen til at det er viktig å impregnere sko av skinn er at det er spesielt utviklet for å beskytte. Det forandrer ikke skinnets utseende eller pusteevne, men gir en usynlig beskyttelse mot smuss og vann, slik at det ikke trenger inn i skinnet og setter seg fast.


4. Gi fuktighet med skokrem

En viktig del av å ta vare på skinnskoene eller bootsene dine er å gi dem skokrem slik at de holder seg pene og godt vedlikeholdt. Skokremen renser ikke bootsene, så husk å rengjøre dem før du bruker det.


Skokrem fungerer til å friske opp skinnets farge og gjøre det glatt. Akkurat som med impregneringen, må du også pleie skinnbootsene dine med skokrem regelmessig.


Velg en skokrem i samme farge som skinnet og bruk en bomullsklut til å påføre det. Det tar ikke mange minuttene og skinnbootsene dine vil elske det.


5. Unngå at skinnet tørker ut

Vårt siste tips er kanskje også det viktigste. Det er en oppsummering av de andre tipsene, og det kan sies veldig kort: unngå at skinnet tørker ut. Det er egentlig det alt handler om.


Når det gjelder å tilføre fuktighet til skinnbootsene, er det viktig at behandlingen er forebyggende. Når skaden først er gjort og det har oppstått sprekker i skinnet, er det svært vanskelig å få dem til å se pene ut igjen.


Siden skinn er et naturlig materiale, vil det miste sine naturlige oljer over tid, noe som gjør det tørt og skjørt. Derfor bør du alltid ha en god skokrem eller skinnfett i skoskapet, slik at du blir kvitt det uttørkede skinnet og slik at skinnbootsene eller -skoene dine holder lenger.

Unngå at skinnet tørker ut. Det er egentlig det alt handler om

Når det er på tide å pakke ned bootsene

Når sesongen er over og det er på tide å gi skinnbootsene en velfortjent pause, er det lurt å gi dem en siste behandling før du pakker dem bort. På denne måten får du også et par freshe boots som du kan finne frem når du trenger dem igjen.


Den beste måten å oppbevare bootsene på er i en lukket skoboks, slik at de ikke blir skitne eller støvete. Sett dem i et skap slik at de har det tørt og de ikke utsettes for sol eller varme. Du kan også velge å legge noen skoblokker i bootsene, så er det større sjanse for at de holder formen.


Hvis du har tatt vare på skinnbootsene dine jevnlig, kan du bruke dem sesong etter sesong og få mye glede av dem.