Hvilken BH skal du velge?

Hvilken BH skal du velge?
Hvilken BH skal du velge?

En BH er ikke bare en BH. Den perfekte BH-en vil først og fremst gi brystet ditt den nødvendige støtten. I tillegg vil den også få klærne til å sitte som de skal og komplementere barmen.


Bryst er forskjellige på samme måte som preferanser og anledninger. Derfor er utvalget av BH-er og variasjoner stort – og noen ganger forvirrende. Vi guider deg gjennom de vanligste BH-ene, så du kan finne den modellen som passer dine behov.


Det starter med den riktige størrelsen

Før du begynner å ta stilling til hvilken type BH du trenger, bør du først vite størrelsen din. Hvis du bruker feil BH-størrelse, er selv den beste BH-en ubrukelig.


For å finne BH-størrelsen din trenger du et målebånd og en BH som er tettsittende. Deretter måler du deg både rundt og rett under brystet. Når du har funnet målene dine kan du bruke et størrelsesskjema for å finne den størrelsen som passer deg.


I BH-guiden vår hjelper vi deg gjennom alle trinn og viser deg hvor og hvordan du skal måle deg for å kunne forstå størrelsesskjemaet vårt til BH-er.

Fire funksjoner til BH-en din

BH-er har forskjellige funksjoner, som alle har innvirkning på om det er riktig BH du har. Skal du bruke den hele dagen trenger du kanskje ikke en push-up-effekt, og skal du ha bare skuldre til festkjolen din, kan det hende du må gå for en stroppløs BH. Du kan lese mer om de vanligste funksjonene nedenfor.


BH med bøyle

Mange BH-er har en metallbøyle som er sydd inn i stoffet under hver skål. Fordelen med en BH med bøyle er at den gir god støtte, samtidig som at den former brystet. Derfor er den spesielt ideell for deg med store bryster.


Det kan også være tilfeller hvor en BH uten bøyle vil være et bedre alternativ. Hvis du for eksempel planlegger å tilbringe en dag på sofaen, ønsker du sannsynligvis å unngå metallbøyler som kan forårsake ubehag når du ligger.


BH med stropper

Stropper kan være gode å ha på BH-en, da de kan gi ekstra komfort og litt mer støtte. Noen ganger kan en BH uten stropper – eller en selvklebende BH, som det også kalles – være den mest optimale løsningen. Det kan være lurt å unngå synlige stropper hvis du skal ha på deg en kjole eller topp hvor skuldrene er bare.


Selv om BH-en ikke har stropper, trenger du ikke være redd for at den ikke holder brystet på plass. En selvsittende BH uten stropper har vanligvis bøyler, og er som regel også bredere i delen som sitter hele veien rundt kroppen. Derfor kan du også enkelt bruke en stroppløs BH til større bryster.


BH med vattering

Det er en smakssak om det skal være vattering i BH-en eller ikke. Det kommer an på om BH-en skal forme brystet – og i så fall hvor mye. Selve vatteringen kan lages i forskjellige materialer og typer, men det som er felles for alle er at de former brystet. En BH med vattering kan være litt stiv, nettopp fordi den har flere lag som skal forme.


BH med push-up

Ønsker du mer volum er en BH med push-up et godt valg. Som navnet tilsier, vil en slik BH løfte brystet og få det til å virke større. Dette gjøres med vattering i form av puter, som sitter under og på siden av skålen. En BH med push-up brukes oftest av kvinner med små bryster, men noen har også uttagbare puter, så kvinner med større bryster kan bruke dem uten push-up-effekten.

En BH til alle formål

Har du en basis-BH kan det være noen enkelte funksjoner som avgjør om BH-en passer dine behov, men det finnes også BH-er som er designet for å passe mer spesifikke situasjoner eller anledninger. I tillegg til de ovennevnte funksjonene er det også tatt hensyn til materiale, design og formål. Nedenfor kan du lese mer om de mest populære typene.


Minimizer

Har du store bryster, men ønsker at de skal se mindre ut? Da er det en minimizer-BH du bør gå for. Denne BH-en er designet for å fordele brystvevet jevnt i skålen, og på denne måten kan størrelsen på brystet reduseres. Samtidig er en minimizer-BH designet for å gi maksimal støtte og komfort til de med store bryster.


Sømløs BH

En helt myk sømløs BH – eller en seamless BH, som den også kalles – kan være ideell om du trenger minimalt med støtte som ikke er for synlig. Denne BH-en har enten ingen eller svært lite vattering og lar derfor brystet forme BH-en fremfor å la BH-en forme brystet. Det er ingen puter eller bøyler som risikerer å irritere, og nettopp derfor er den utrolig behagelig å ha på seg – nesten så mye at du ikke merker det.


Sports-BH

Når du er aktiv, er en god sports-BH helt avgjørende. Det kan være både forstyrrende og smertefullt hvis BH-en din ikke gir optimal støtte når du trener. Det er derfor også viktig å velge en sports-BH med støtte spesifikt for den aktiviteten du gjør. Skal du for eksempel gjøre yoga eller pilates, trenger du ikke like mye støtte som hvis du skal gå eller løpe en tur.


Felles for alle sports-BH-er at de er tettsittende og gir støtte, slik at du har plass til å bevege deg. I tillegg er de også alle utviklet i svetteabsorberende materialer, som sørger for at huden din kan puste og kvitte seg med eventuell svette.


Amme-BH

Når det kommer til en amme-BH er komfort lagt stor vekt på. En BH skal ikke skape problemer når du skal amme – tvert imot. Det skal være behagelig og gjøre det enkelt for deg å amme barnet ditt uansett hvor du er. Derfor er en amme-BH designet med skåler som enkelt kan åpnes eller fjernes.


En amme-BH lages vanligvis uten stropper i et mykt og tøyelig materiale, som tilpasser seg brystet uten å stramme. På denne måten oppnås den beste komforten.


Ta vare på BH-en din

Uansett hvilken BH du bruker, er det viktig å ta godt vare på den slik at du kan bruke den om og om igjen. Spesielt når du skal vaske og tørke BH-en din, er det flere ting du må være oppmerksom på, for eksempel materialer, bøyler, vattering og lignende.


Trenger du tips til hvordan du best behandler BH-en din, kan du lese mer i vår guide til vask av BH-er.

Uansett hvilken BH du bruker, er det viktig å ta godt vare på den