Uskrevne regler for bryllup: Hva skal du ha på deg?

Uskrevne regler for bryllup: Hva skal du ha på deg?

Finn ut hva du har råd til og hva som er no-go når du skal kle deg til et bryllup

Er det en fest vi elsker, så er det bryllup. Tanken på å bruke en hel dag på å feire brudeparet og deres kjærlighet til hverandre er fantastisk. Det er en stor dag, spesielt for brudeparet, og derfor vil man selvfølgelig også gjøre noe spesielt ut av festen og seg selv som gjest.


Men hvor mye bør du egentlig gjøre ut av deg selv og antrekket ditt – og hvordan? Kan du bruke en hvit kjole? Hva med rødt? Og hvor lang skal kjolen din være? Vi gir deg svar på de uskrevne reglene om hva du kan ha på deg når du skal i bryllup.


Finn veien rundt reglene

I et klassisk bryllup hvor bryllupsparet har brukt flere måneder på å planlegge dagen, skal de også kunne se at du som gjest har gjort noe ut av deg selv og sett frem til å feire dem og deres spesielle dag. Men hva med når det kommer til å finne den rette kjole i plus size til et bryllup? Kan man ha på en svart kjole i et bryllup? Hva betyr en rød kjole? Det hjelper vi med å svare på her.


Hvilke klær kan man ha på i et bryllup?

Hovedregelen er at du som gjest ikke skal ta oppmerksomhet fra brudeparet. Du bør ha på festlige klær, men det er samtidig uskrevne regler for hvilke farger du ikke skal bruke. Det kan også være en fordel å tenke på årstid og hvor lenge festen skal vare, slik at du finner et antrekk som er behagelig å ha på gjennom hele dagen.


Hold styr på fargene

La oss se nærmere tradisjonene rundt farger, slik at du ikke kjøper en kjole som ikke kan brukes til det kommende bryllupet. Ikke alle brudepar bryr seg om tradisjonene, så det er en god idé å spørre bruden hvis du er i tvil om hva du kan eller ikke burde ha på deg.


Kan du bruke hvitt i et bryllup?

Det korte svaret er: nei. Den uskrevne regelen om fargen hvit er ganske enkel; Den hvite kjolen er forbeholdt bruden, og som kvinnelig gjest bør du unngå et antrekk i hvite nyanser. For å få bruden til å føle seg spesiell er det bare hun som har på seg hvitt denne dagen.


Kan du bruke svart i et bryllup?

Svart er en no-go i et bryllup. I en slik sammenheng vil svart assosieres med sorg, som er det motsatte av følelsen et bryllup skal fremkalle. Dersom du likevel velger å bruke den klassiske fargen på f.eks. et skjørt, bør du kombinere det med en topp i en annen farge eller omvendt – så lenge du ikke bruker svart utelukkende.


Kan du bruke rødt i et bryllup?

Du skulle kanskje tro at rødfargen er perfekt for en kjærlighetsfest, som et bryllup er, men dette er også en farge man faktisk bør unngå. Det sies nemlig at en rød kjole signaliserer at man er brudgommens elskerinne, eller at man ønsker å forføre ham. Det begynner imidlertid å bli flere og flere som aksepterer at bryllupsgjestene går i rødt – men spør brudeparet før du møter opp i en rød kjole.


Unngå å tiltrekke oppmerksomhet

Har du kontroll på hvilke farger du skal holde deg unna, er du på god vei mot et vellykket bryllupsantrekk. Det er bare én viktig tommelfingerregel til, og det er at du som kvinnelig gjest ikke burde overgå brudens kjole og dermed tiltrekke for mye oppmerksomhet.


Det vil si at du bør holde deg unna altfor korte og gjennomsiktige kjoler. Det kan være vanskelig å vite om den kjolen du har tenkt å ha på er for mye, så det kan være en god idé å spørre bruden. Det er tross alt henne og partneren hennes sin fest.

Tips til et perfekt bryllupsantrekk

Selv om det finnes flere tradisjoner og uskrevne regler du må holde styr på når du som kvinne skal finne det perfekte bryllupsantrekket, finnes det også mange andre muligheter.


Hvis vi skal oppsummere tradisjonene og konkludere med hva du kan ha på og hva du ikke burde ha på i et bryllup, kan du med fordel gå etter en kjole i dempede farger, som er lengre enn til kneet og generelt ikke er utfordrende.


En kjole du kan danse i

Midikjolen stopper typisk rundt kneet og passer derfor inn i reglene for kjolens lengde når du er gjest i et bryllup. En midikjole gir et feminint, lett og flott uttrykk, og det beste av alt er at den komfortable lengden tillater at du kan danse hele kvelden uten å bekymre deg for å tråkke på kjolen. Midikjolen er også en god idé hvis du skal i et sommerbryllup, hvor temperaturen kan være høy.

Den lange kjolen til både sommer og vinter

Et opplagt kjolevalg til bryllupet er maxikjolen. Den finnes i et utall av farger og former, og lengden på kjolen gjør den elegant å se på. På denne måten kan du være flott kledd, uten å være for mye. Style den lange kjolen med elegante smykker og stiletter eller gjør looken mer avslappende med et par flate sandaler og naturlig sminke.

Farger til festen

Det er noen farger man bør unngå, men det finnes også mange farger du godt kan møte opp i. Et bryllup er en god anledning til å bruke en fargerik kjole – men pass på å ikke være altfor fargerik, slik at du tar oppmerksomhet fra bruden. Gå etter det sommerlige og feminine antrekket med for eksempel en blå blondekjole, en blomstret kjole eller en rosa plissert kjole.

Shapewear med fokus på kroppens detaljer

Når man har funnet den perfekte kjolen, kan det også være at man ønsker shapewear. Shapewear skaper en flott silhuett og er perfekt å ha under kjolen uten å gå på kompromiss med komforten. Med en shapewear-kjole eller et par shapewear-shorts kommer den vakre kjolen til sin rett. 

Alternativer til kjolen

Dersom du ikke er så glad i lange kjoler, kan du naturligvis møte opp i et par stilige dressbukser eller leggings med en feminin topp eller en klassisk skjorte. Du kan også skifte ut buksene med et skjørt, eller kanskje en fin jumpsuit?

Årstid og komfort

Uansett om valget faller på en kjole, en dress eller noe helt annet, er det en god idé å tenke på årstiden. Hvis det er et sommerbryllup, kan det være en god idé å gå etter et antrekk i lette materialer, mens et vinterbrylluper mer innbydende for en varmere look.


Sist, men ikke minst, kan det være godt å huske på at et bryllup ofte varer i mange timer, så det kan være en fordel å velge et antrekk som også er behagelig å ha på over lang tid.


Den beste passformen

Enten du velger en lang kjole, en fargerik kjole eller en helt annen festkjole, er det alltid smart å være oppmerksom på passformen. Avhengig av hvilken kroppsform du har, vil det være forskjellige passformer som komplimenterer kroppen din best.


Sett prikken over i-en med accessories

Når klærne er i orden, kan du begynne å tenke over om du skal legge til accessories, noe som fullfører hele antrekket.


Hvis du for eksempel har valgt en kjole i en nøytral farge, kan du legge til et par fargerike stiletter, og hvis du synes at det mangler noe ekstra, kan smykker eller håraccessories også alltid løfte et antrekk.


En flott frisyre og fin sminke kan også fullføre ethvert antrekk, og har du motet til det kan du ta på ekstra fargerik festsminke.


Nyt festen!