Når kulden banker på døren, vet du at det er tid for å finne den beste vinterjakken for damer. Men det finnes så mange av dem at det kan være vanskelig å vite hva man skal se etter. Her hjelper vi deg med å ta de riktige valgene og gjøre noen gode overveielser, slik at du er sikker på å finne en vinterjakke som passer til deg og dine behov.


Nedenfor kan du lese mer om Vinterjakker og få tips om hvordan du vedlikeholder dem.

Hva er en god vinterjakke?

En god vinterjakke avhenger av dine behov, preferanser og det klimaet du befinner deg i. Men den skal selvfølgelig være varm og beskytte deg mot barske værforhold med de riktige funksjonene. Nedenfor kan du lese mer om noen av faktorene du bør vurdere når du leter etter gode vinterjakker for kvinner.


Isolasjon og varme

Din vinterjakke skal først og fremst holde deg varm. Med lave temperaturer og kald vind - eller kanskje til og med snø - er isolasjonen derfor en av de viktigste faktorene. Det finnes ulike materialer som er gode for å holde deg varm, og noen av dem kan du lese mer om nedenfor.


  • Dun: Dun er et av de beste materialene når det kommer til isolasjon av vinterjakker. Dunfyll er nemlig både lett og komprimerbart, noe som gir god isolasjon og varme. Det absorberer varmen effektivt og sørger for å bevare kroppsvarmen i kalde værforhold. Disse egenskapene gjør dunjakken til den ideelle følgesvenn når du vil takle vinterens kulde med komfort og stil.
  • Ull: Ull er et naturlig materiale som har veldig god isolasjonsevne. Det holder på varmen, og det er fantastisk for å hjelpe med å regulere kroppstemperaturen i kaldt vær. Samtidig er det både pustende og fuktabsorberende, så du kan være sikker på å holde deg varm og tørr, selv i fuktige værforhold. Derfor er en jakke i ull eller ullblanding opplagt å bruke som vinterjakke.
  • Sorona: Det spesielle materialet Sorona har flere gode funksjoner. Det er mykt, holdbart, hurtigtørkende og gir lett og pustende varme. Samtidig er det et bærekraftig materiale, som er laget av 37% plantebaserte materialer. Alt dette gjør Sorona-isolasjon til et materiale som gir en lett følelse, men som også er praktisk og varmt.
  • Syntetiske materialer: I noen vinterjakker brukes et syntetisk materiale som isolasjon. De syntetiske fibrene er designet for å etterligne egenskapene til naturlige isolasjonsmaterialer, men har fordelen av å beholde isolasjonsevnen, selv når de blir våte. Samtidig er de lette, holdbare, veganske og allergivennlige.


I tillegg til å velge de beste materialene for isolasjon, er det også andre faktorer du kan se etter hvis du vil være sikker på å holde varmen i jakken din. Tykkelsen på isolasjonen påvirker selvfølgelig varmen - jo mer isolasjon, jo varmere er jakken. Dessuten har passformen også betydning. Med en løs passform kan kulden trenge inn under jakken, mens en tettsittende passform minimerer den risikoen. Det er også en god idé å bruke de praktiske funksjonene som vinterjakker ofte har i form av hette, mansjetter og justerbare lukninger. Sist, men ikke minst, bør det ytterste materialet også kunne motstå været. Hvis regn eller snø trenger gjennom det ytterste laget og inn i det isolerende materialet, vil din vinterjakke bli kald og våt i stedet for varm. Sørg derfor for å velge et motstandsdyktig materiale.

Pusteevne

For at du skal kunne fortsette å holde deg varm i vinterjakken din, er det viktig at den er pustende. Pusteevne refererer til et stoffs evne til å la fuktighet (som for eksempel svette) slippe ut, samtidig som det forhindrer fuktighet utenfra (det kan være regn eller snø) i å trenge gjennom. Derfor er god pusteevne viktig for å forhindre at det samler seg fuktighet inne i jakken din.


Kroppen genererer varme, og når vi er aktive, produserer den også svette for å regulere kroppstemperaturen. Hvis vinterjakken din ikke er pustende, vil kroppens varme og eventuell svette bli værende i jakken, noe som vil resultere i at du føler deg fuktig og kald. Derfor er det en faktor som er viktig å være oppmerksom på når du skal finne den beste vinterjakken for damer.


Vind- og vanntetthet

Når det kommer til vinterjakker, kan betydningen av vindtette og vanntette funksjoner ikke overses. Det er de som skal sørge for at du forblir varm og tørr selv under de mest barske værforholdene. Vindtetthet, som ofte oppnås gjennom tettvevde stoffer eller spesielle belegg, fungerer som en barriere som forhindrer kald luft i å trenge inn i jakken din og få varmen til å forsvinne. Samtidig er vanntette materialer (som for eksempel Gore-Tex) og teknikker for å forsegle sømmer avgjørende for å avvise regn, snø og sludd. Man kan si at disse avanserte teknologiene utgjør et skjold som holder deg tørr i selv de våteste omgivelsene. Det er altså en god idé å være oppmerksom på vinterjakkens vind- og vanntetthet.


LES OGSÅ: Guide i pusteevne og vanntetthet


Holdbarhet og kvalitet

Det kan absolutt lønne seg å investere i holdbarhet og kvalitet når du er på utkikk etter gode vinterjakker for kvinner. Med fokus på hver eneste detalj er de beste vinterjakkene bygget for å kunne holde i mange sesonger. Robuste sømmer sikrer at jakken kan tåle de tøffeste forholdene, mens forsterkede områder gir ekstra beskyttelse der det er mest nødvendig. Hvis glidelåsen er av god kvalitet, vil den gli ubesværet, slik at du ikke skal ha problemer med den i regnvær eller snøvær med hansker på.


Hvorfor er god holdbarhet så viktig? Fordi en vinterjakke som tåler tidens tann gir virkelig god og langvarig verdi. Du kommer til å kunne bruke den igjen og igjen, uansett hvilke aktiviteter du begir deg ut på i det kalde været. Derfor bør du se det som en investering når du kjøper en vinterjakke som kan holde deg varm og komfortabel år etter år.


Komfort og passform

Du kommer sikkert til å bruke vinterjakken din en del, så det er god grunn til å prioritere komfort og passform høyt. God komfort og riktig passform gjør at du ikke er begrenset i dine utendørsaktiviteter, men at du har frihet til bevegelse. I den sammenheng er det bra med justerbare funksjoner, slik at du kan tilpasse og finjustere ermer, hette og lignende etter preferanser og værforhold. I tillegg til å gi god komfort, vil riktig passform også forbedre isoleringsevnen, slik at du både kan være komfortabel og varm over lengre tid. Dermed har kombinasjonen av komfort og passform avgjørende betydning når du skal finne en vinterjakke du har lyst til å bruke på alle vinterens kalde dager.

De mest populære typene vinterjakker

Det finnes et stort utvalg av vinterjakker som passer til forskjellige behov, stiler og preferanser. Hvis du ikke vet hvilken type vinterjakke du skal bruke, kan du her finne en kort beskrivelse av de mest populære typene. Uansett om du fokuserer mest på stil eller funksjonalitet, finnes det en vinterjakke som passer for deg.


  • Ullfrakker: Med en ullfrakk får du en vinterjakke som er både elegant og varm. Ullfrakken er fremme hver vinter, så hvis du vil investere i en tidløs klassiker, er det den du skal gå for. Samtidig har ull naturlige egenskaper som hjelper med å regulere kroppstemperaturen, og som absorberer fuktighet uten å føles fuktig. Her kan du oppnå et klassisk utseende uten å gå på kompromiss med varmen.
  • Parkajakker: Parkajakken har lenge vært et symbol på varme og allsidighet. De lange parkajakkene gir ekstra beskyttelse mot kulde, og de varme parkajakkene er typisk fôret med dun eller syntetiske materialer som holder deg varm i all slags vær. I tillegg gjør hetten, de justerbare detaljene og de praktiske lommene parkajakken til et opplagt valg, uansett om du skal bruke den til hverdag eller fotturer.
  • Pufferjakker: Du vil beholde både stilen og komforten hvis du velger en pufferjakke. Det karakteristiske, fyldige designet med quiltede blokker gjør den ikke bare stilig, men også utrolig varm. Pufferjakker er oftest fylt med dun eller syntetiske fibre, som holder kulden ute og varmen inne. Til tross for jakkens fylde er den lett i vekt, og derfor er den også god til alle slags utendørsaktiviteter. Du vil også finne pufferjakken i forskjellige farger og stiler, som gjør den passende til enhver anledning.
  • Softshelljakker: En av de mer praktiske jakkene er softshelljakken. Den er nemlig laget av et teknisk avansert materiale som er vindtett, vannavvisende og pustende - og dermed helt ideelt for skiftende vintervær. Softshelljakker gir også veldig god bevegelsesfrihet, og er derfor godt egnet til aktiviteter som sykling, skikjøring og fotturer. Velg jakken i en frisk farge eller et flott mønster hvis du vil tilføre litt personlighet.
  • Dunjakker: Den jakken som de fleste forbinder med en vinterjakke, er dunjakken. Den har fått navnet sitt fordi den er isolert med fine dunfjær, som gir et mykt og varmt isolerende lag. De små fjærene skaper et tykt lag med masse luftlommer, som holder deg varm. De lette fjærene bidrar til å gjøre jakken komprimerbar, slik at du kan ta den med deg.
  • Skijakker: Hvis du trenger et alternativ til den klassiske vinterjakken, kan du bruke en skijakke. Den er best for vintersportsaktiviteter, da den er designet med spesielle funksjoner for nettopp det. Til hverdag har du mest sannsynlig ikke bruk for de mange funksjonene, men skal du stå på ski, er det den jakken du skal gå for.


Hvilken type vinterjakke er varm?

Du kan velge alt fra en ullfrakk til en pufferjakke når du skal finne en varm vinterjakke. Det avhenger av isolasjonsmaterialet, passformen og de praktiske funksjonene. Derfor finnes det flere forskjellige typer vinterjakker som er varme. Finn den som passer til din stil og dine behov.


5 tips til vedlikehold av din vinterjakke

Hvis du vil være sikker på å kunne bruke vinterjakken din mer enn bare én enkelt sesong, er det viktig at du tar vare på den. Når du pleier og oppbevarer den riktig, kan du forlenge levetiden, slik at den beholder sine gode funksjoner, og du slipper å investere i en ny neste vinter.


For å vedlikeholde vinterjakken din best mulig, kan du følge våre 5 tips nedenfor.


1. Rengjøring: Vask som utgangspunkt så sjelden som mulig. Når du vasker, følg alltid vaskeanvisningene. De fleste vinterjakker kan vaskes ved lave temperaturer med mild såpe, mens andre krever profesjonell rengjøring.


2. Tørkepleie: Unngå å tørketromle vinterjakken din, da det kan skade isoleringen og materialet. Det beste vil være å la jakken lufttørke. Pass også på at jakken ikke mister formen når du tørker den.


3. Oppbevaring: Når vintersesongen er over, skal du oppbevare jakken din et tørt og mørkt sted - borte fra direkte sollys og varme. Legg den gjerne i en klespose, men unngå å oppbevare den i en kjeller eller garasje hvor det kan være fuktig. Da risikerer du nemlig å skade materialet.


4. Vedlikehold: Sørg for å regelmessig vedlikeholde vinterjakken din. Hvis du oppdager et hull eller slitasje, reparer det så raskt som mulig for å forhindre ytterligere skade. Hold også øye med glidelåser, knapper og sømmer for å sikre at de fungerer optimalt.


5. Impregnering: Det er en god idé å impregnere vinterjakken din noen ganger. På den måten er du sikker på at den forblir vannavvisende. Hvis jakken din allerede er vannavvisende, kan du fortsatt impregnere den, fordi den over tid vil miste sin effekt. På den måten er du sikker på å hele tiden være tørr.


LES OGSÅ: Forleng levetiden på favorittklærne dine