Slik unngår du svetteflekker under armene

Slik unngår du svetteflekker under armene

Vi svetter alle sammen. Enten det skyldes høye temperaturer, fysisk aktivitet, nervøsitet eller noe annet. Svette er kroppens måte å kjøle seg ned på, så det er naturlig å bli våt under armene. Det betyr imidlertid ikke at gule flekker under armene eller svettelukt er attraktivt eller ønskelig. Spesielt i sosiale situasjoner der du kanskje er redd for å løfte armene og avsløre svetteflekker eller lukt.


Hvis du er en av dem som vil unngå svetteflekker under armene, gir vi deg våre tips til hvordan du gjør nettopp det. Og hvis uhellet skulle være ute, gir vi deg også råd om hvordan du fjerner de gule flekkene.


4 grunner til at du får svetteflekker under armene

Det kan til tider være vanskelig (om ikke umulig) å unngå helt å svette. Det er flere faktorer som spiller inn, og ikke alle er under din kontroll. Men når du forstår noen av årsakene til armsvette, blir det lettere å unngå det.


Nedenfor er de fire vanligste årsakene til at du får svetteflekker under armene.


1. Naturlig svetteproduksjon: Nervøsitet, stress og generelt høy svetteproduksjon er naturlige årsaker til armsvette og dermed svetteflekker. Vår mentale og fysiske tilstand påvirker svetteproduksjonen, så mengden vi svetter varierer fra person til person.


2. Fysisk aktivitet: Du har sikkert opplevd at pulsen har økt mens du har kjent svetten piple frem. Det er fordi fysisk aktivitet øker kroppstemperaturen, og kroppen forsøker å kjøle seg ned ved å produsere mer svette.


3. Feil valg av materialer: Hvilke materialer klærne dine er laget av, har stor betydning. Noen materialer puster bedre enn andre, og det beste er å velge naturmaterialer som bomull og ull. Syntetiske materialer som polyester hindrer svetteabsorpsjon og forårsaker derfor svetteflekker.


4. Høye temperaturer: Når været er varmt og temperaturen stiger, øker også kroppstemperaturen. Det betyr at svetteproduksjonen øker i et forsøk på å kjøle ned kroppen. Og dette kan lett resultere i svetteflekker under armene.

Hvordan unngå svetteflekker under armene?

Det kan være ulike grunner til at du får svetteflekker under armene, så det finnes også ulike måter å unngå dem på. Uansett årsak er det en god idé å vurdere følgende:


  • Bruk av deodorant og antiperspirant
  • Unngå å hoppe over klesvask
  • Valg av materialer og passform


Bruk av deodorant og antiperspirant

Man skulle tro at en deodorant eller antiperspirant er en god løsning når det gjelder å bekjempe svetteflekker. Det gjelder imidlertid bare hvis du bruker riktig deodorant eller antiperspirant. Ellers kan det ha motsatt effekt og forårsake gule flekker under armene.


Du kan gjerne bruke en deodorant eller antiperspirant, men det er viktig å velge en som ikke inneholder aluminium. Det er den kjemiske reaksjonen mellom aluminiumsalter og svette som resulterer i gule flekker under armene.


Vær også oppmerksom på at det er forskjell på en deodorant og en antiperspirant. En deodorant virker bakteriedrepende og bruker vanligvis parfyme for å eliminere lukt. En antiperspirant danner derimot en barriere på huden og hindrer svetten i å trenge gjennom.


Unngå å hoppe over klesvask

Det kan være fristende å hoppe over en vaskesyklus hvis du vet at du snart skal bruke klærne igjen. Det anbefales imidlertid ikke. Jo mer du hopper over klesvasken, desto vanskeligere blir det å fjerne både svettelukt og gule flekker fra stoffet. Sørg i stedet for å vaske klærne hver gang du har brukt dem.


Valg av materialer og passform

Valg av klær spiller også en viktig rolle for å unngå svetteflekker under armene. Vi anbefaler at du velger topper i naturmaterialer som bomull, lin, viskose eller lignende. Disse materialene lar huden puste og absorberer svette.


LES MER: Om linkjoler og materialet


Unngå derimot syntetiske materialer som polyester, akryl og lignende. De lar ikke huden puste, og svette absorberes ikke. De har kort sagt motsatt effekt av det man ønsker.


I tillegg til materialer kan det også være lurt å vurdere passformen hvis du har problemer med svette under armene. Hvis klærne sitter for stramt, er det større risiko for svetteflekker. Velg heller en løs passform for bedre luftsirkulasjon og mindre svette. Du kan også velge topper med korte ermer eller topper uten ermer.

Hva gjør du med svetteflekker og misfarging?

Gule flekker under armene kan være uvelkomne og vanskelige å fjerne. Derfor gir vi deg råd om hvordan du kan forebygge dem og fjerne vanskelige flekker hvis de allerede har funnet veien til klærne dine.


Forebygge gule flekker på hvite klær

Når du vil unngå svetteflekker på klærne, er det flere ting du kan gjøre. Du kan velge klær med en svetteblokkerende membran som hindrer svetten i å trenge gjennom det ytre stofflaget.


Antiperspiranten din kan også være et nyttig verktøy for å unngå svetteflekker, men bare hvis du velger riktig, som nevnt tidligere. Velg en som ikke inneholder for mange kjemikalier, da det er disse som forårsaker gule flekker når de kommer i kontakt med bakterier fra huden eller klærne dine. Sørg også for å la huden tørke helt etter påføring av deodorant for å unngå rester som kan forårsake flekker.


Fjerne svettelukt og gule svetteflekker

Det første tipset er å behandle plagget så snart som mulig. Jo lenger du lar det ligge etter at svetteflekker eller svettelukt har oppstått, jo vanskeligere blir det å fjerne dem.


Det finnes ulike metoder du kan prøve for å fjerne svetteflekker og svettelukt. Uansett hvilke metoder som brukes, er det en risiko for å skade stoffet litt, så vær forsiktig.


Noen ganger er det tilstrekkelig å vaske plagget med et godt og effektivt vaskemiddel. Andre ganger kan det være nødvendig å bruke flekkfjerner på de berørte områdene og la plagget ligge i bløt i 10 minutter før du vasker det på vanlig måte. For mer vanskelige flekker kan du også tilsette flekkfjerner i vaskemaskinen sammen med det vanlige vaskemiddelet.


Hvis du foretrekker tradisjonelle midler, kan du bruke natron eller eddik. Prøv å blande 3 deler eddik med 10 deler vann og la plagget ligge i blandingen i et par timer eller over natten. Vri og skyll deretter plagget før du vasker det som vanlig. Gjenta prosessen om nødvendig.


Du kan også lage en natronpasta ved å blande natron med litt vann til det får en smørbar konsistens. Fukt plagget og påfør pastaen på de svetteutsatte områdene. Du kan skrubbe stoffet lett hvis du ønsker det. La det sitte i et par timer, skyll deretter av pastaen og vask plagget som vanlig.


Hva skal jeg bruke i stedet for deodorant?

Hvis du foretrekker å unngå å bruke deodorant, er det andre ting du kan gjøre for å unngå svetteflekker under armene. Du kan velge mønstrede klær, bruke en undertrøye under toppen eller sørge for å ha med deg ekstra klær. Dette er enkle triks som kan utgjøre en stor forskjell.

Få bukt med svetteflekker

Det er aldri hyggelig å ha svettemerker eller gule flekker på klærne, men som vi har beskrevet, er det flere ting du kan gjøre hvis du, som mange andre, opplever disse problemene. Du kommer langt ved å bruke riktig deodorant eller antiperspirant, velge riktig materiale og vaske klærne ofte nok. Og hvis du får gule flekker på klærne, kan du bruke vaskemiddel, flekkfjerner, eddik og natron til å fjerne dem.


Hvis de ulike metodene ikke avhjelper svetteproblemene dine, eller hvis det er et så stort problem at det påvirker dine sosiale relasjoner, kan du velge å oppsøke lege. De kan tilby alternativ behandling og hjelp.