Når du handler strømpebukser, kommer du garantert til å støte på begrepet "denier". Men hvis du er en av dem som ikke vet hva det egentlig betyr, er vi her for å hjelpe deg.

 

Mange kvinner har ett eller flere par strømpebukser i garderoben. De kan være uunnværlige når du skal forme antrekket ditt. Enten du liker farger, mønstre eller mer nøytrale toner, finner du et par strømpebukser som passer din stil. Denier har stor betydning for både det visuelle utseendet og den taktile følelsen. Derfor gir vi deg råd om hva du bør tenke på når du skal velge det perfekte paret for din stil og sesong.

 

Les mer nedenfor, der vi forklarer hva begrepet denier betyr, hvordan denier-skalaen fungerer og hvordan ulike denier-verdier påvirker strømpebuksens utseende og funksjon.


Hva er denier?

Denier, som opprinnelig er et fransk begrep, spiller en sentral rolle når det gjelder strømpebukser. Denier er måleenheten som brukes til å angi den lineære tettheten av fibre, refererer spesielt til tykkelsen på strømpebukser. Jo høyere denier, desto tykkere og mer ugjennomsiktig er strømpebuksen. Hvis du vil være sikker på at du velger riktig strømpebukse, er det derfor lurt å holde øye med denier-tallet for å sikre at du oppnår den ønskede balansen i både utseende og komfort.


Denier skala

Du kan bruke denier-skalaen for å få en indikasjon på hvor gjennomsiktig og varm strømpebuksen er. Skalaen nedenfor hjelper deg med å velge riktig denier for vinteren, eller for varmere dager når du bare trenger et par tynne i nylon.

 

Nedenfor går vi nærmere inn på de ulike og vanligste denierverdiene og ser nærmere på hva de betyr for strømpebuksens utseende og funksjonalitet.

Opaque

På samme måte som "denier" ofte nevnes i forbindelse med strømpebukser, nevnes også "opaque". Begrepet "opaque" refererer til strømpebuksens evne til å dekke eller skjule huden. Ugjennomsiktige strømpebukser har et høyt denier-antall, noe som gjør dem til et tett og ugjennomsiktig materiale som lar lite eller ingen hud synes gjennom. Dette gjør dem til det opplagte valget hvis du ønsker mer dekning - for eksempel om vinteren.

 

Ugjennomsiktige strømpebukser er perfekte for å skape en elegant og ensartet look, og de er spesielt populære i de kaldere månedene på grunn av det tykkere materialet som gir ekstra varme. De finnes også ofte i forskjellige farger og mønstre. Det gjør dem ekstra allsidige, og derfor er de et populært valg for deg som vil se stilig ut og samtidig holde varmen.

Denier-tabell

Fornekter Tykkelse Transparens
20 DEN Svært tynn Høy transparens
30 DEN Tynn Delvis transparent
40 DEN Middels tynn Lav transparens
60 DEN Middels tykk Lav transparens
100+ DEN Svært tykk Ugjennomsiktig

Tåforsterkning

Noen strømpebukser har tåforsterkning for ekstra slitestyrke. Tåforsterkning bidrar til å forhindre at strømpebuksene rakner ved tærne, og er spesielt nyttig for strømpebuker med lav denier, da de allerede er ømfintlige.

 

Tåforsterkning i strømpebuksen bidrar også til å øke holdbarheten. Tåforsterkning er også viktig i strømpebukser med høyere denier, da de ofte brukes i kaldere vær der sko kan føre til ekstra slitasje på strømpebuksen. Forsterkningen sørger for at tåområdet forblir motstandsdyktig mot slitasje, noe som forhindrer for tidlig skade og forlenger strømpebuksens levetid betraktelig. For personer som ofte opplever slitasje i tåpartiet, kan strømpebukser med tåforsterkning være en ideell løsning.Hvordan skiller du mellom forsiden og baksiden av strømpebuksen?

Det kan være vanskelig å se forskjell på forsiden og baksiden av strømpebuksen. Men det er faktisk ikke likegyldig hvordan du snur strømpebuksene.

 

Om du snur strømpebuksene riktig eller feil vei er avgjørende for både komfort og utseende. For å finne ut hvor strømpebuksen skal sitte foran og bak, kan du sjekke at tå- og hælpartiene er riktig plassert. Når du tar dem på, tar du tak i midjen på strømpebuksen og ruller bena opp i hendene. Begynn med å stikke inn føttene og trekk strømpebuksen oppover. Juster forsiktig etter hvert for å unngå vridninger eller floker. Pass på at skrittet sitter behagelig mot kroppen og at stoffet er jevnt fordelt langs bena.


Denier i leggings

Denier i leggings er vanligvis høyere enn i strømpebukser på grunn av holdbarhet og hyppig bruk. Dette skyldes at leggings ofte brukes som et ytre lag og krever ekstra holdbarhet og ingen gjennomsiktighet. I leggings forhindrer en høyere denier at de blir gjennomsiktige og gir en mer robust og slitesterk følelse. Dette er avgjørende for sport tights, der alt handler om bevegelsesfrihet og slitestyrke.

 

Leggings med høyere denier er mindre gjennomsiktige og er mer slitesterke, noe som gjør dem perfekte til hverdagsbruk.