Friluftsguide: Velg riktig turklær

For mange er en tur ut i naturen en mulighet til å slappe av eller dra ut på et spennende eventyr – kanskje kan du også nikke anerkjennende til dette? Ofte er det også en perfekt aktivitet å gjøre sammen med familie eller venner, men også helt for seg selv. Uansett er det viktig å være kledd i gode turklær, slik at du har de beste forutsetningene for en god opplevelse.Hva er gode turklær?

"Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlig klær". Du har definitivt hørt denne setningen før. Kanskje er de inne på noe der? Hvis du har styr på antrekket og fottøyet ditt, vil du som oftest få en bedre opplevelse. Uansett om du er på jakt etter turklær til sommeren eller vinteren, bør det stilles visse krav til friluftsklærne dine. Men hva er egentlig gode turklær for kvinner? Det viktigste er at du kan holde deg varm og tørr uavhengig av vind og vær. Dette betyr også at du må være forberedt på å tilpasse deg ulike værforhold.


Husk trelagsprinsippet

Nettopp fordi du aldri kan være 100% sikker på været, er det viktig at du kan tilpasse turklærne dine til værforholdene. Når du er aktiv, vil kroppen din automatisk kjøles dersom klærne dine er fuktige og våte. Med trelagsprinsippet kan du både isolere og ventilere kroppen, og dermed unngå å bli våt og kald.


 • Det innerste laget med klær bør ikke være for tykt, slik at det lettere kan transportere svette bort fra kroppen. Gå for ull eller et syntetisk materiale. Ull er spesielt godt til å tilpasse seg kroppens temperatur, og varmer også når det blir vått.
 • Det mellomste laget skal helst være varmt og pustende. Her egner en ullgenser eller fleecejakke seg særlig godt, da de både holder kroppen varm og lar kroppen puste.
 • Det ytterste og siste laget skal beskytte deg mot vind, vann og kulde, og det skal derfor helst være både vind- og vanntett. Det vil derfor være et godt alternativ å bruke vind- og vanntette skalljakker. Som et alternativ kan du også bruke en vanlig regnjakke.

Finn den funksjonelle jakken

Uansett når på året det er at du skal ut på eventyr, er det viktig å ha styr på jakken. I tillegg til å holde deg varm og tørr, vil den ideelle utendørsjakken by på god bevegelsesfrihet og høy pusteevne.


Om sommeren kan en lett jakke være tilstrekkelig for å beskytte mot den lette brisen og solen. Er du derimot på jakt etter turklær til våren eller høsten, vil en softshelljakke være et godt valg. Den er både vind- og vanntett, og lar kroppen din puste. Om vinteren eller når det er kaldt kan du med fordel supplere med en fleecejakke.


Er det vått ute, er en regnjakke naturligvis også et ideelt valg. Du bør i midlertidig være oppmerksom på både vannsøyletrykk og tapede sømmer. Vannsøyletrykket bør helst ligge mellom 5000-10 000 mm. Med det vannsøyletrykket tåler jakken både byger og kraftig regn. Til slutt bør du sjekke at regnjakken har tapede sømmer, slik at vann ikke trenger inn og du kan holde deg tørr. Du kan lese mer i guiden vår om vanntetthet og pusteevne.

Velg den rette overdelen

Når man først er i bevegelse, blir man fort varm. For å unngå å bli våt på kroppen og deretter kjøles ned, bør du velge en svettetransporterende overdel som puster. Her vil vi igjen fremheve ull og syntetiske materialer. Deres funksjonelle egenskaper bidrar til å gi kroppen din de beste forholdene gjennom turen. Dersom det er kjølig, kan en fleecegenser være et godt valg.

De praktiske og smarte turbuksene

Før du legger ut på en lengre tur, bør du vurdere et par utendørsbukser. Det finnes flere typer turbukser. Felles for dem er at deres funksjonelle materiale vil sikre deg god komfort og pusteevne. Noen av buksene kommer med praktiske lommer, som er ideelle for mindre ting du måtte trenge underveis.

I tillegg finnes det også skallbukser, som holder vind og vann ute, men med samme gode ventilasjon som andre typer turbukser. Du kan derfor trygt bruke dem under ulike typer værforhold.

Godt å vite om fottøy

Skal du ut på kortere turer hvor terrenget ikke er utfordrende, vil du nok klare deg fint med et par gåsko. Men skal du derimot avsted med litt bagasje og i mer utfordrende terreng, bør du vurdere et par skikkelige tursko. De vil gi deg bedre støtte rundt anklene. Sjansen for å tråkke over blir derfor også mindre.


Når du har fått kontroll på skoene dine, bør du tenke over valget av sokker. Har du plass i skoen, kan det være lurt å ha på seg et lag med tynne treningssokker av syntetisk materiale innerst og ullsokker ytterst. De to lagene med sokker vil gni mot hverandre i stedet for å gni mot huden din. Dermed vil du redusere risikoen for blemmer.


Hva bør jeg ha med på tur?

Det er spesielt viktig å ha styr på tingene du skal ha med deg dersom du skal ut på en lang tur. Du vil verken ha med for lite eller for mye – du må tross alt bære på det hele veien. Du kan eventuelt la deg inspirere av listen under. Innholdet vil selvfølgelig variere avhengig av sesong:


 • Tursekk
 • Kart og eventuelt kompass
 • Hals
 • Hansker
 • Gnagsårplaster
 • Førstehjelpssett
 • Solkrem
 • Myggspray
 • Solbriller
 • Powerbank
 • Hodelykt
 • Lommekniv
 • Mat og drikke
 • Plastpose til søppel

5 gode råd for turen

I tillegg til gode klær og en velpakket ryggsekk, har vi følgende fem råd til deg:


 1. Husk å drikke nok vann, spesielt om sommeren.
 2. Sørg for at du får noe å spise, slik at kroppen din har noe å forbrenne.
 3. Ta med gnagsårplaster, slik at eventuelle blemmer ikke ødelegger turen.
 4. Sjekk deg for flått med en gang du kommer hjem dersom du har vært ute i naturen.
 5. Tøy ut etter turen, og gjerne også underveis, så unngår du såre og stive muskler.


Med det sagt ønsker vi deg en god tur ut i naturen. Og husk: Alt vær er utendørsvær!