Møt 6 Everyday Women

Møt 6 Everyday Women

Everyday Women er deg og meg. Helt vanlige, men også modige, sterke, sårbare, ærlige og helt seg selv på hver deres og vår måte. Vi møtte seks av dem en solrik vårdag i København. Hanne er en pensjonert advokatsekretær fra Roskilde, Danmark. Andrea er en ung fransk kvinne, som ofte er å finne i de vakre gatene i Paris. Inge-Merete er den ukronede dronningen av Nørrebro på 54. Jasmin er en kul østerriker med full kontroll på sosiale medier. Stina er norsk og mor til to tvillingjenter, og Maja er en frisørspire fra en liten by i Danmark. Og de er alle en del av våre kule, modige Everyday Woman – kvinner som har invitert oss inn og fortalt oss en del av historien deres.


Her gir vi ordet videre til noen av kvinnene alt handler om:

Om måten å finne indre ro:


"Jeg har alltid vært litt stor. Som barn var det veldig leit for meg at jeg måtte ha klær til voksne for å kunne passe inn i det, for det var jo voksenklær. Men nå som jeg selv har blitt voksen er det de samme klærne. Det er ikke fordi det er noe mer med det. Jeg tror også det gjør en forskjell at du blir litt roligere og slapper mer av i det. For det er ikke noe annerledes, det er bare en annen størrelse. Jeg var glad jeg kom til det punktet hvor jeg bare ikke brydde meg om hva folk tenkte lenger."


- Maja Thusgaard Poulsen, 21, Danmark.


Om å være et forbilde for yngre generasjoner:


"Med denne kampanjen ønsker jeg å se meg selv fra et annet perspektiv, jeg vil gjerne se meg selv fra et modellperspektiv. Man er ikke bare en person som står hjemme foran speilet, man står faktisk foran et kamera. Jeg vil si til niesen min at "ja", du kan også være modellen i denne typen bilder, selv om du ikke er som kvinnene du ser på TV og i kampanjer. Og det er både vakkert og viktig. Jeg vil vise henne det. Hun er 6 år og foreldrene hennes kommer fra forskjellige bakgrunner. Jeg vil vise henne at det ikke finnes noen grenser. At hun kan gjøre akkurat hva hun vil."


- Andrea Bunod, 24, Frankrike


Om å bli mor som ung - og finne seg selv i rollen:


"Jeg fikk tvillingdøtrene mine to uker etter at jeg fylte 22. Så kroppen forandret seg mye da jeg var 21. På ett år gikk jeg opp 40 kilo, så det var en stor forandring. Og etter fødselen gikk jeg bare ned 10 kilo, så jeg visste ikke hvilken størrelse jeg skulle bruke. Det var rart å bare sette seg ned i en stol, fordi kroppen føltes helt annerledes. Jeg tror faktisk aldri jeg har vært mer velkledd enn siden jeg ble mamma. Selv om jeg var mindre før. Jeg brydde meg bare ikke om hva jeg hadde på meg og tenkte ikke så mye over det. Men etter at jeg ble mor, begynte jeg å tenke mer på det."


- Stina Vea, 28, Norge


Om konfrontasjon med sin egen kropp – i speilet og på sosiale medier:


"Jeg har alltid vært selvsikker, men jeg har aldri følt meg trygg på min egen kropp. Men det endret seg da jeg begynte å se meg selv i speilet og ta bilder. Hvis du alltid dekker deg til, for eksempel når du skal dusje, vil du aldri bli konfrontert med hvordan kroppen din ser ut. Men konfronterer du deg selv med hvordan du ser ut, blir det også mer normalt for deg. Hvis du aldri ser kroppen din, vil du alltid ha en avstand til den.


Jeg mener, mange sier at jeg er modig for å dele intime bilder på Instagram, men jeg synes ikke det skal ses på som noe modig. For hvis denne kroppstypen ble normalisert, ville den ikke vært modig. For alle andre, la oss si for eksempel fitnessmodeller som poserer i bikini, så er det ikke modig. Så hvorfor er det når jeg gjør det?"


- Jasmin Mairhofer, 36, Østerrike


Om å bli modigere med alderen – og tørre å skille seg ut:


"Jeg har blitt mye modigere med årene. Folk må tenke og synes hva de vil. Og så ser jeg også litt på de yngre jentene, fordi de tør mye. Og så tenker jeg hvorfor jeg skal bukke under for det, bare fordi jeg tilhører dette alderssegmentet? Det orker jeg ikke, jeg må også få gjøre hva jeg vil, så det gjør jeg bare.


Noen ganger kan det virke som danske kvinner er redde for å gå utenfor normen. De vil heller tilhøre den store gruppen og ha på seg en svart kjole og kanskje et par større øredobber, eller noe lignende. Og det er kanskje der jeg skiller meg ut, fordi jeg virkelig vil og tør, og jeg synes det er gøy.


- Inge-Merete, 55, Danmark


Om å finne mening med livet:


"Et råd jeg vil gi er: vær interessert i andre mennesker. Hold fast på det. Du trenger ikke nødvendigvis å ha 50 venner. Jeg har også noen venner jeg ser 2-3 ganger i året hvor vi drar på hytta sammen. Men vi ser ikke hverandre regelmessig. Og så har du andre som er nærmere.


Jeg har vært besøksvenn på sykehjemmet og går på dans hver torsdag. Alt dette kan du gjøre når du er pensjonist. Og jeg skal prøve alt igjen. Å lytte til eldre menneskers liv, noe vi har til felles, og noen vil gjerne snakke om barnebarna, noen om helsen og andre om gamle dager. Så det er veldig fint, det gir en viss tilfredsstillelse. Ikke fordi man gjør en god gjerning, men fordi det gir innhold til livet ditt. Og det er det jeg tror det handler om."


- Hanne Mortensen, 74, Danmark

Ekte kvinner, ekte kropper, ekte mennesker med autentiske historier, med følelser og med mot. Everyday Women er vårt bidrag til verden som er litt nærmere virkeligheten. Der det er rom for mot og styrke – og ikke minst til alt som er vanlig.


Del 3 av 3