Reflect

Hos Zizzi ønsker vi å være en del av den forandringen som verden har bruk for. Vi kan alle ta bedre beslutninger og gjøre mer. Men det er sammen at vi kan gjøre den aller største forskjellen.


Derfor har vi som motebedrift – og som din leverandør av klær til alle anledninger – et ansvar for å legge til rette for bedre muligheter. For å gjøre det mulig for deg å ta reflekterte valg vedrørende de klærne du kjøper.


For oss betyr det flere ting. Først og fremst betyr det at vi ønsker å skape klær som du elsker, bruker og tar vare på. 


For det andre betyr det at vi ønsker å tilby flere plagg som er laget av materialer som er veloverveide og som tar bedre hensyn til den verdenen som vi lever i. Disse materialene kan du lese mer om her.


I Zizzi sine butikker og på nett kan du finne produkter i mer ansvarlige materialer ved å se etter merket «Reflect». 


Disse plaggene er laget av et materiale som på en eller flere måter er bedre enn deres klassiske motparter.


Det kan være at det brukes mindre vann i produksjonen, at CO2-utslippet er lavere, at det brukes færre kjemikalier, at materialet er resirkulert eller noe helt annet.


Det finnes enda ikke et materiale som kan klassifiseres som 100% bæredyktig. Derfor jobber vi med å bruke mer gjennomtenkte og bedre materialer – og vi oppfordrer deg til å reflektere over valgene dine. Under finner du en oversikt over materialer som kvalifiserer et produkt til å få Reflect-merket – og om materialenes fordeler og ulemper.


Les videre og lær å ta mer reflekterte valg når det kommer til forbruket ditt av klær og mote.

Økologisk bomull

Økologisk bomull har flere fordeler som det er verdt å kjenne til når du står ovenfor en kjøpsbeslutning. Først og fremst brukes det ingen giftige kjemikalier i hverken produksjonen eller dyrkingen av klær i økologisk bomull. Det inkluderer også pesticider og GMO-er (genetisk modifiserte organismer). Det er spesielt en fordel for biodiversiteten, jorden og grunnvannet i de områdene hvor bomullen dyrkes. 

Det betyr også at bøndene og arbeiderne på fabrikken ikke utsettes for giftige kjemikalier, noe som er en stor fordel for helsen deres.

Derimot krever dyrkingen større areal enn ved vanlig bomull. Samtidig er det fortsatt uvisst om økologisk bomull bruker mindre vann enn ved konvensjonell bomull, og det er fortsatt snakk om store mengder.


LENZING™ og ECOVERO™

LENZING™ og ECOVERO™ er varemerker fra Lenzing AG LENZING™ ECOVEROT™ viskose er en type viskose fra virksomheten LENZING™. Treet brukt i produksjonen stammer fra sertifisert ansvarlig skogbruk. Det brukes kun økologiske og ikke-giftige oppløsningsmidler i produksjonen og fabrikkene bruker en spesiell produksjonsmetode, slik at vannforbruket og CO2-utslippet halveres sammenlignet med vanlig viskose.


TENCEL™

TENCEL™ er et varemerke fra Lenzing AG. TENCEL™ Lyocell er et lyocellfiber, som produseres av LENZING™. Treet brukt i produksjonen av TENCEL™ Lyocell stammer fra sertifisert ansvarlig skogbruk. Det brukes kun økologiske og ikke-giftige oppløsningsmidler. Fabrikkene bruker et lukket system, som gjenbruker mer enn 99% av oppløsningsmidlene og vannet i produksjonen.


Resirkulert polyester

Resirkulert polyester er laget av resirkulerte plastflasker, stoffrester fra produksjonen eller brukte polyesterprodukter. Resirkulert polyester reduserer mengden av plast- og tekstilavfall, og bidrar i noen tilfeller til en mer sirkulær moteindustri.


Livaeco™ by Birla Cellulose™ Viskose

Livaeco av Birla Cellulose™ viskose er, i likhet med EcoVero, en viskose laget på en bedre og mer ansvarlig måte enn vanlig viskose.

Tre er råstoffet til viskose, og med denne viskosen kommer treet fra sertifisert ansvarlig skogbruk.

Treet hugges til fliser og løses opp i en kjemisk prosess, og blir deretter til en fiber som kan veves til stoff.

Livaeco by Birla™ viskose produseres i et lukket system, hvor vann og løsemidler gjenbrukes. Dette fører til lavere vannforbruk og en begrensning av CO2-utslipp.

Livaeco by Birla™ viskose kan spores tilbake gjennom hele produksjonsprosessen ved hjelp av blockchain-teknologi, noe som skaper åpenhet og innsikt i produktets reise. Slik det er akkurat nå, kan ikke viskose resirkuleres. Så ta godt vare på klær laget av viskose og reparer dem hvis de går i stykker.


Global Organic Textile Standard (GOTS)

GOTS står for Global Organic Textile Standard. Det er den ledende internasjonale sertifiseringsstandarden innen økologiske tekstiler. Sertifiseringen er en garanti for at bomullen er dyrket, høstet og bevart uten bruk av plantevernmidler, GMO og andre skadelige stoffer. Dette sikrer at arbeidernes helse og kvaliteten på vannet og jorda der bomullen dyrkes blir ivaretatt. GOTS skiller seg fra de fleste andre sertifiseringer om økologisk tekstil, ved også å stille høye krav til andre bærekraftaspekter som sosial atferd i forsyningskjeden. Dette innebærer at arbeidere får en lønn å leve av, forbud mot barnearbeid og trygge arbeidsforhold. Hvert ledd i forsyningskjeden kontrolleres en gang i året for å sikre at de fortsatt oppfyller de høye kravene til GOTS-standarden.


Global Recycled Standard (GRS)

GRS står for Global Recycled Standard og er en av de ledende standardene innen resirkulerte tekstiler. Standarden er en garanti for at minst 50% av fibrene i et produkt kommer fra resirkulerte materialer. Uavhengige tredjeparter besøker alle ledd i forsyningskjeden for å sikre at ubrukte og resirkulerte materialer holdes adskilt fra hverandre. I tillegg til å sikre resirkulert innhold, har GRS-standarden også høye sosiale og miljømessige krav. Potensielt skadelige stoffer kan ikke brukes i eller på GRS-produkter, og det kontrolleres at kjemikalier håndteres på en miljøvennlig måte. Arbeidere må ha rene og trygge arbeidsforhold, som er fri for diskriminering og barnearbeid. Dette er forbudt.