Pusteevne og vannmotstand

Pusteevne og vannmotstand

Vanntett materialer

Vanntette materialer forhindrer vann i å trenge igjennom, de har egenskaper som holder regn og snø ute. og holder kroppen tørr. Vanntetthet måles i den mengde vann, målt i mm, som kan presses på materialet før det kommer vann gjennom. Vanntett stoff fremstilles ved å laminere eller dekke materialet med en vanntett membran.

Pusteevne

Pustende materialer tillater svette å komme gjennom slik at det kan forsvinne vekk fra kroppen. Pusteevne måles ved den hastighet svetten passerer gjennom materialet. Måles i gram svette pr. m2 stoff gjennom 24 timer (g/m2/d).


Å gjøre et materiale pustende oppnås ofte ved å bruke en membran som består av mange bittesmå hull. Disse hullene er for små til en at en vanndråpe kan passere, men store nok til at luftmolekyler og dermed svette kan komme igjennom.

Vask

Når det gjelder produkter med spesielle egenskaper, som vanntetthet og pusteevne, er det viktig å behandle klærne riktig for å sikre lang levetid og god yteevne.


Vaskeinstruksjonene skal følges nøye, og det skal brukes produkter spesielt utviklet til denne type materiale. Dette sikrer at membranene på materialet holder lengre, og dermed beholder produktet de spesielle funksjonene lengre. Hvis produktet ikke behandles korrekt, blir membranen skadet, og de spesielle egenskapene forsvinner raskt.


Tapede sømmer

For å sikre at et produkt blir fullstendig vanntett kan man dekke alle sømmene med en spesiell tape. Denne tapen øker produktets egenskaper og brukes på regnklær og noen skiklær.