Forleng levetiden på yndlingsklærne dine

Guide: Slik tar du vare på klærne dine

Når du har gjort et godt kjøp og funnet plagg som du har lyst til å bruke om og om igjen, er det en fordel å vite hvordan man tar godt vare på plaggene, slik at de holder seg lengst mulig.


Du bør være spesielt forsiktig når du vasker og tørker klærne. Hvis du sørger for å vedlikeholde klærne ut fra materialet det er laget av, er det større sjanse for at du kan bruke det litt lenger.


Hvordan vasker man klær?

Det er mange faktorer som spiller inn når du skal vaske klærne dine. Noen klær kan vaskes i maskin, mens andre kan kun vaskes for hånd. Det avhenger hovedsakelig av plaggets materiale(r), farge(r) og eventuelle perler, knapper og lignende. Det beste du kan gjøre når du skal vaske klærne dine, er å følge plaggets vaskeanvisning.


Nedenfor ser vi nærmere på de forskjellige faktorene og forklarer hva du kan gjøre før, under og etter vask for å ta best mulig vare på klærne dine.


De beste forutsetningene for skånsom vask

Når det kommer til vask av klær, er det noen ting du må huske på. Det ville vært synd å ta klærne ut av vaskemaskinen og finne ut av at det er skadet fordi det ikke er vasket på riktig måte.


Start med å vurdere om det i det hele tatt er nødvendig å vaske hele plagget. Klær blir slitt hver gang de vaskes, og man kan definitivt bruke et plagg flere ganger uten å vaske det. Hvis det er nok at plagget blir vasket kun noen enkelte steder, eller bare henge det til lufting utenfor, kan du både spare det for unødvendig slitasje og belaste miljøet mindre.


Sjekk klærnes vaskesymboler

Hvis du vil være på den sikre siden når det gjelder å vaske klærne, ta en titt på vaskeanvisningen. Her kan du som regel se en rekke symboler som indikerer hvor høy temperatur plagget kan tåle, om det kan vaskes i maskin, hvor skånsomt det skal vaskes og lignende.


Det finnes ulike vaske- og rengjøringssymboler, og vi har samlet dem alle i vår vaskeguide, hvor du kan lese mer om dem hver for seg.

Bli kvitt flekkene

Det er aldri gøy å søle på favorittklærne sine. Dersom det skjer, sørg for å behandle flekken før du vasker – flekker blir vanskeligere å fjerne etter første vask, og dersom flekken ikke forsvinner, vet vi hvor klesplagget havner. Det er tross alt de færreste som har lyst til å gå rundt i klær med flekker på.


Når du skal fjerne en flekk, kan du ofte klare det ved å følge tre enkle trinn:


1. Start med å bløtlegge plagget umiddelbart

2. Påfør flekkfjerner, vaskemiddel, vaskepulver eller oppvaskmiddel og la det virke inn.

3. Vask deretter plagget som normalt og gjerne på 40 grader for å øke sjansen for at flekken forsvinner.


Vær oppmerksom på materialene

Det er viktig å huske på hvilket materiale klærne dine er laget av, før du vasker det. Det er nemlig veldig forskjellig hva de ulike materialene kan tåle. Bomull tåler ofte en del, og du trenger ikke være redd for å ødelegge det. Det er imidlertid flere andre materialer du bør være oppmerksom på, og du kan lese mer om de vanligste nedenfor.


Silke

Silke er både vakkert og mykt, men også vanskelig å vedlikeholde. I utgangspunktet bør du vaske silkeklær så lite som mulig. Noen ganger kan det være nok å dampe plagget for å fjerne lukt og rynker, men hvis det krever en vask er det best å vaske det for hånd. Velger du å vaske det i maskinen må det være på et skånsomt program med lav temperatur. Enten du vasker for hånd eller i maskin, bør du bruke et vaskemiddel som er spesielt egnet for silke.


Ull

I likhet med silke er ull også et svært følsomt materiale som ikke tåler mye vask. Du bør derfor vurdere om det er nok å dampe plagget eller henge det til lufting fremfor å vaske det. Hvis det behøver å vaskes, sørg for å vaske det på maks. 30 grader på et ull- eller håndvaskprogram. Husk også å bruke vaskemiddel egnet til ull eller ikke noe vaskemiddel i det hele tatt.


Et ekstra tips for å ta vare på ullklærne dine og forlenge levetiden er å bruke en skrape for å forsiktig fjerne loet som kommer når klærne brukes. På den måten kan du bruke favorittstrikken din sesong etter sesong.


Viskose

Et av de mest delikate materialene er viskose, som har stor risiko for å krympe eller miste form. Derfor er det viktig at du bruker vaskemaskinens håndvaskprogram når du vasker klær som er laget av viskose. I tillegg bør du også vaske klærne så kaldt som mulig og aldri på mer enn 40 grader.


Denim

Selv om denim er et svært slitesterkt materiale, trenger det ikke å vaskes så ofte. Noen ganger kan det være nok å henge opp jeansene mens du er i dusjen, slik at de kan få litt damp. Du kan også henge de utenfor til lufting. Når du vasker jeansene dine eller andre klær i denim, er det best å gi dem en kaldere vask. Pass også på at de ikke får for mange omdreininger, slik at klærne slites minst mulig. På samme måte er det også lurt å vaske buksene på vrangen, slik at de ikke mister farge.

Hold på fargene

Fargede klær er flotte og kan gi antrekket ditt mye personlighet. Derfor er det også synd om du ikke kan bruke plagget så lenge fordi fargen blekner.


Før du vasker fargede klær med andre klær, er det lurt å vaske dem for seg selv eller med andre klær som har samme farge. Ofte kan det være litt overflødig farge igjen som kan smitte over på andre klær første gang det vaskes.


Noen klær mister farge når de kommer i kontakt med vann. Før du legger plagget i vaskemaskinen kan du teste fargen ved å gni en våt bomullspinne et sted på plagget som ikke er synlig når du har det på.

Dersom du tar godt vare på klærne før, under og etter vask, er det nesten ingen grenser for hvor lenge de kan holde

Vask av stripete klær

Det kan være utfordrende å vaske stripete eller generelt flerfargede klær, for hvilke andre farger bør du da vaske det med? Det er en forutsetning at produksjonen har tatt hensyn til at fargestoffene skal ha en viss kvalitet, slik at man unngår at de fargene som er et sted på klærne ikke farger av et annet sted på plagget.


Hvis du likevel vil være på den sikre siden når det gjelder vask av klær med striper eller mønster, anbefaler vi at du starter med å bløtlegge det i eddik en time før du skal vaske det første gang. Dette er fordi det hjelper med å beholde fargene. Deretter kan du vaske plagget første gang – enten for hånd eller for seg selv i vaskemaskinen. Når du deretter skal vaske plagget ved senere anledninger, vask det sammen med lyse farger.


Velg den beste vaskeformen

Det er i stor grad materialet og vaskemaskinen din som avgjør om du bør vaske klærne for hånd eller om det tåler en omgang i maskinen. Noen materialer er som nevnt svært skjøre, men mange nyere vaskemaskiner har vaskeprogrammer som tar hensyn til dette, og i slike tilfeller kan du alltids vaske klærne i maskinen.


Hvis du trenger å vaske en BH eller noe annet ømfintlig i maskinen, kan du bruke en vaskepose for å unngå å skade klærne. I tillegg til å beskytte klærne dine, har vaskeposen også den funksjonen at den kan hjelpe deg med å holde styr på klærne dine, slik at du enkelt kan skille et plagg fra et annet.


Vi vet at klær – uansett materiale – blir slitt hver gang det vaskes. Dersom det ikke er mer enn noen flekker på plagget, kan du prøve å fjerne dem for hånd i stedet for å legge hele plagget i vaskemaskinen.


Bruk de rette temperaturene

Hvis du kan, anbefaler vi at du senker temperaturen når du vasker klærne i maskinen. Det er bra for både klærne og miljøet. Hvis du kun vasker klærne på 30 grader i stedet for 40, sparer du ca. 30% på energiforbruket.


Det er noen som er redde for at klærne ikke skal bli ordentlig rene når man vasker de kaldere enn normalt, men slik er det ikke. Så godt som alt vaskemiddel og -pulver er laget for å kunne vaske ved minimum 30 grader, men vasker du ned på 15-20 grader, bør du være oppmerksom på at det krever et spesielt vaskemiddel for kald vask, slik at klærne skal bli helt rene i det kalde vannet.


Selv om mye klær kan vaskes på 30-40 grader, er det også noe som helst bør vaskes på 60 eller 90 grader. Det gjelder for eksempel undertøy, sengetøy, håndklær, oppvaskkluter og lignende. Bakterier og støvmidd forsvinner kun hvis du vasker på minimum 60 og gjerne 80 grader.


Vær forsiktig med vaskemiddel og skyllemiddel

Det er helt individuelt om du ønsker å vaske med flytende vaskemiddel eller vaskepulver. Uansett hvilken form du bruker, er det viktig å følge doseringsinstruksjonene på pakningen. Det er basert på vannets hardhet, mengden klær og hvor skitne klærne er. På den måten kan du selv vurdere hvor mye du må bruke, men husk at klærne ikke blir renere fordi du bruker mer vaskemiddel eller -pulver. Tvert imot risikerer du at det blir såpe igjen i klærne når du tar det ut av vaskemaskinen.


Forskjellen på flytende vaskemiddel og vaskemiddel i pulverform er, i tillegg til formen, at det ofte tilsettes blekemiddel i vaskepulveret. Det gjør vaskepulveret til det beste valget hvis du

skal vaske hvite klær. På samme måte kan du også kjøpe flytende vaskemiddel som er spesielt utviklet for vask av svarte klær.


Det er ulike synspunkter på skyllemiddel. Enten er man for det, eller så bruker man det ikke. Fordelene med skyllemiddel er at det mykner klærne dine, tilfører duft og fjerner statisk elektrisitet. På den andre siden risikerer du for eksempel at treningstøyet ditt mister sin svettetransporterende effekt hvis du bruker skyllemiddel når du vasker det. Samtidig er det flere som mener at skyllemiddel er overflødig fordi det ikke rengjør klærne, men i stedet ofte øker risikoen for å utvikle allergi mot parfyme.


Alternativer til vaske- og skyllemiddel

Hvis du ikke er tilhenger av pulverisert eller flytende vaskemiddel, finnes det alternativer som er bedre for miljøet. Det er imidlertid delte meninger om de er like effektive som det klassiske vaskemiddelet eller vaskepulveret.


Et alternativ til vaskemiddelet som blir mer og mer populært er såpebær, såpenøtter, vaskeskjell og vaskenøtter. Dette er egentlig bare forskjellige navn for det samme miljøvennlige alternativet. Såpebærene kommer fra treet Sapindus Mukorossi, og det er skallet til bærene som brukes. Det inneholder stoffet saponin, som skummer når det kommer i kontakt med vann og dermed rengjør klærne.


Vaskeballer eller vaskeegg er et annet miljøvennlig alternativ til det tradisjonelle vaskemiddelet. Når du skal vaske klær legger du vaskeballen/-egget inn i maskinen sammen med klærne. Ballen eller egget inneholder såkalte vaskepiller, som er presset vaskepulver, og når klærne vaskes slipper pillene ut såpe. Samtidig har ballen eller egget den effekten at klærne skrubbes.


Hvis du ønsker en erstatning til skyllemiddel, kan du bruke litt hvit eddik. Det høres kanskje ikke så smart ut med det første, men klærne vil ikke lukte eddik, og samtidig skal eddiken angivelig beholde fargen og hindre kalk i å sette seg i klærne. På en annen side er holdningen til mange også at det ikke lønner seg å bruke eddik fordi det ikke har samme effekt som skyllemiddel, og at det kan være dårlig for vaskemaskinen hvis man bruker feil type eddik. Prøv å gjør deg kjent med skyllemiddelet og eddikens funksjoner før du bestemmer deg for om du skal velge det ene eller det andre – eller kanskje droppe begge.


Godt vedlikehold gir holdbare klær

Det er en like viktig oppgave å ta vare på klær i plus size etter at de er vasket, som det er når de skal vaskes. Skal du for eksempel ta favorittstrikkeplagget ditt i tørketrommelen, kan du være ganske sikker på at den ikke vil passe lenger. Stryker du finskjorten din på for høy varme, blir den heller ikke lik som før. Derfor er det lurt å ha styr på hvordan man behandler de nyvaskede klærne slik at man kan bruke dem igjen – og igjen.


Unngå feil under tørking

Noen klær kan tørkes i tørketrommel, men tørketrommelen sliter også på klærne dine. Du kan risikere at holdbarheten til klærne forringes, samtidig som at de kan miste form eller krympe etter en eller flere omganger i tørketrommelen.


Det er bedre for både klær og miljø å lufttørke – enten innendørs eller utendørs. Du kan enkelt tørke klær ute hele året. Om vinteren tar det bare lenger tid fordi det er kaldere og solen ikke skinner like mye som om sommeren. Til gjengjeld bør du være oppmerksom på at solen kan bleke klærne dine, og det kan du unngå ved å vrenge klærne.


Når du skal lufttørke klærne dine må du også være forsiktig med å henge de på et tørkestativ. Da risikerer du nemlig å strekke klærne og de kan få uheldige fasonger – spesielt hvis det er snakk om våte strikkeplagg. I stedet kan du legge plagget flatt på for eksempel et håndkle og la det tørke på denne måten. Hvis du bruker denne metoden, bør du huske å snu plagget et par ganger slik at det tørker skikkelig på begge sider.


Finn den beste stryketeknikken

Å stryke klær betyr ikke bare å legge plagget på et strykebrett og dra et varmt strykejern over det. Hvis du vil ta vare på klærne dine, bør du ta noen forholdsregler, slik at du skåner de mest mulig.


Du kjenner kanskje til det med å ta strykejernet over samme brett om og om igjen fordi det ikke blir helt glatt. Tørre klær er vanskeligere å stryke enn fuktige klær. Derfor kan du spraye litt vann på klærne for å gjøre det lettere. Du kan også velge å ikke tørke klærne helt etter vask, slik at du rekker å stryke det mens det fortsatt er fuktig.


Vreng klærne når de skal strykes, da dette er det mest skånsomme. Hvis du stryker på rettsiden, kan det oppstå flekker eller fargeendringer dersom du bruker for mye varme eller for mye vann.


Er du typen som stryker i sirkler er du langt fra alene om det, men det er faktisk ikke det lureste å gjøre. Da risikerer du nemlig å strekke klærne og endre formen med de sirkelformede strøkene. Prøv heller å stryke i rette bevegelser.


Hvor lenge holder klær seg?

Dersom du tar godt vare på klærne før, under og etter vask, er det nesten ingen grenser for hvor lenge de kan holde. Det er mye du kan gjøre for å forlenge levetiden på klærne, og hvis du forholder deg til det som står på plaggets merkelapp er du på god vei.