Vinterbading:

Vinterbading:

Slik kommer du godt i gang!

Er du en av de som lenge har gått frem og tilbake og vurdert om vinterbading faktisk er noe for deg? Kanskje du til og med har feid det litt under teppet og ikke trodd det skulle være noe for deg? Før du utelukker det helt, kan du lese mer om de mange fordelene her – og ikke minst få gode råd og tips til vinterbadingen.


Det er ingen tvil om at vinterbading har blitt mer og mer populært de siste årene, og flere har fått motet til å prøve. Selv om det kan være en seier i seg selv å ta av seg yttertøyet og gå ut i det iskalde vannet, er det fremdeles viktig å huske på at vinterbading har mange gunstige fordeler, både for kropp og sinn. Nedenfor oppsummerer vi gode tips og fordeler ved aktiviteten, og ikke minst gir vi deg de viktigste faktaene om vinterbading i seg selv!



Hvorfor er vinterbading sunt?

Går du en tur i kulda gir det deg flere helsefordeler. Studier viser at vinterbadere har færre sykedager enn andre og føler seg generelt sunnere. Det kan selvfølgelig være vanskelig å avgjøre om det er de sunne som bader om vinteren, eller om man faktisk blir sunnere av å bade om vinteren. Det finnes imidlertid flere forklaringer på hvorfor vinterbading spesielt er sunt.


Hva gjør vinterbading for kroppen vår?

Når du utsetter kroppen din for en tur i det kalde vannet, aktiverer de kalde temperaturene immunsystemet ditt. Dette resulterer i at adrenalinnivået ditt øker, og til syvende og sist kan det bidra til å beskytte kroppen din mot ulike infeksjoner. Ikke nok med det, en tur i det blå havet kan på sikt også bidra til å forebygge diabetes type 2 og styrke hjertet ditt. Så allerede her har du noen gode grunner til å bli en vinterbader!


Det er ikke bare helsegevinster du får som vinterbader. Etter at du har hoppet inn i det kalde vannet skiller kroppen ut endorfiner, som faktisk påvirker både humøret vårt og den mentale tilstanden vår positivt. Når det er sagt, gir vinterbading god energi, og mange vinterbadere beskriver det som lykkebringende og en spesiell følelse av velvære.


I dag må vi ofte være mange steder samtidig og mer eller mindre alltid ha telefonene med oss - samme hvor vi går. Når du vinterbader må du være til stede i øyeblikket, og det å være i naturen og nyte den såpass intenst kan føles som en form for medisin i seg selv. Alle sanser er våkne, noe som gir en behagelig følelse av ro og tilstedeværelse. Det setter ordet helse i et helt annet perspektiv, mener Pia Fosnæs, personlig trener.

Vinterbading gir god energi og en uovervinnelig følelse av velvære.
Pia Fosnæs
Personlig trener

Kom godt i gang med vinterbadingen

Det er mange måter du kan starte vinterbadingen på. Du kan i utgangspunktet starte når du vil, men den offisielle sesongen går fra oktober til april. Hvis dette er din første sesong som vinterbader, anbefales det at du starter allerede i august eller september, slik at kroppen sakte kan venne seg til de kjøligere temperaturene.


Er du nybegynner?

Som nybegynner kan det være en fordel å melde seg inn i en klubb i stedet for å gjøre det helt på egen hånd. Her vil du trygt kunne prøve deg på vinterbading, i tillegg til å møte andre som har prøvd det før - som også kan guide deg på veien. I begynnelsen kan det virke vanskelig å holde ut de kjølige temperaturene, men et godt tips er å unngå å stå i ro og dyppe føttene. Når du først er ved vannet, gjelder det å komme seg raskt under – så enkelt som det høres ut!


Hvor lenge bør man være i vannet?

Hvor lenge bør man egentlig være i vannet når man først har kommet under? Nå er vinterbading stort sett ikke et langt bad, og de første gangene bør du nøye deg med korte dypp på 5-10 sekunder. Etter det kan du gradvis øke tiden. Den mer rutinerte vinterbaderen holder seg i vannet i opptil 40 sekunder, men kroppen trenger faktisk ikke annet enn å dyppes i vannet for så å reise seg opp igjen.



Kle deg godt

Før det er alvor og du kaster deg ut i vannet kan det være lurt å ha klærne under kontroll. Det er ikke fordi vinterbading krever mye utstyr. Til å begynne med trenger man ikke nødvendigvis mer enn badetøy og et håndkle. Hvis du finner ut at du faktisk liker det og er en vinterbader, kan det godt hende du ønsker å supplere med et par ting - ikke minst for din egen komfort.


Tilbehør til vinterbadingen

Først og fremst vil du sannsynligvis tenke at det er nødvendig å ha på et par badesko som kan isolere deg fra den kjølige temperaturen under føttene dine - både før og etter en dukkert. Under selve badingen kan det hende du bør ha på deg en lue, spesielt i de kaldeste månedene. Den sørger for at du ikke avgir for mye varme fra hodet.


Hold varmen med en badekåpe

Når du først kommer opp av vannet er du kald og våt, og det er derfor viktig at du raskt kan ta på deg noe varmt. En badekåpe er enkel å ta på seg, og samtidig har du muligheten til å oppbevare tingene dine i de praktiske lommene foran.

10 gode råd til vinterbadingen din

Vi har nå snakket om de mange fordelene med vinterbading og hvordan du best kan komme i gang - men hva må du egentlig være spesielt oppmerksom på når du hopper ut i det kalde vannet? For å gi deg den beste starten har du 10 gode tips til vinterbadingen din her:


  1. Bad aldri alene. Det sier seg nok selv, men det er viktig å påpeke at du ikke bør bade alene, da kroppen kan reagere voldsomt på det kalde vannet.
  2. Kun gå ut til navlen.
  3. Bad kun på tillatte steder.
  4. Er du i tvil om helsen din tåler vinterbading, snakk med legen din.
  5. Gå stille og rolig, da brygger og trappetrinn kan være glatte.
  6. Hopp aldri i det kalde vannet med hodet først.
  7. Varm opp kroppen før du går i vannet.
  8. Fokuser på pusten og pust helt ned til magen når du går i vannet for å unngå midlertidig kortpustethet.
  9. Bad aldri med alkohol eller euforiserende stoffer i blodet.
  10. Ta på varme klær etter badet og drikk eventuelt noe varmt.


Til slutt skal det nevnes at vinterbading under graviditet ikke anbefales på grunn av kuldesjokket kroppen får. Det er imidlertid ingen bevis for at det skulle være farlig, men det anbefales likevel å vente til etter fødselen.


Et kuldesjokk og tid i naturen er bra for de fleste, og med de ordene ønsker vi god tur på bølgen den blå!