Økologiske klær: dette skal du se etter

Økologiske klær: dette skal du se etter

Du kjenner sikkert til økologisk mat, men hva med økologiske klær? Hvis du velger å spise økologisk mat for å ta vare på det du putter i kroppen din, kan det vel også være lurt å velge økologiske klær for å ta vare på det du har på deg utenpå også?


Det er spesielt smart å gå for økologiske klær hvis det er noe du har på deg innerst mot huden din, eller noe du bruker mer enn andre plagg. Det kan for eksempel være nattøy, undertøy eller bare favorittblusen din.


Hva er økologiske klær?

I utgangspunktet er økologiske klær definert som klær produsert av organiske naturmaterialer (som økologisk bomull og ull) uten bruk av sprøytemidler, kunstgjødsel og genmodifisering. Det er dessverre ingen krav til den etterfølgende produksjonen, men hvis du kjøper økologiske klær kan du være sikker på at kriteriene for naturmaterialene er oppfylt.

Bli kjent med økologiske sertifiseringer

Selv om det produseres mye økologiske klær rundt om i verden, er det ikke nødvendigvis alltid helt miljøvennlig produksjon. Klær i økologisk bomull er mindre skadelig for miljøet, men hvis du tar steget videre og kjøper bærekraftige klær som ikke bare er økologiske, men også miljøvennlige, er det noen sertifiseringer du bør holde øye med.


Det kan være både dyrt og tidkrevende å få hvert enkelt plagg sertifisert, og derfor kan du oppleve at enkelte bedrifter ikke viser til en sertifisering på de økologiske klærne sine, selv om de faktisk oppfyller alle kravene til for eksempel økologiske klær. I disse tilfellene kan det enten stå i produktbeskrivelsen eller vaskeanvisningen. Men hvis du vil være på den sikre siden, bør du alltid gå for de offisielle sertifiseringene.


GOTS

Når det kommer til økologiske klær, er den beste sertifiseringen du kan finne GOTS-sertifiseringen (Global Organinc Textile Standard). I tillegg til at GOTS- sertifiseringen garanterer at minimum 70% av fibrene er organiske, stiller det også krav til både kjemi, miljø og samfunnsansvar.


GOTS er den sertifiseringen som stiller de høyeste kravene til både miljømessig og sosialt ansvar. I tillegg er det en global sertifisering som er gyldig på tvers av landegrenser. Det betyr at du for eksempel enkelt kan kjøpe en økologisk kjole i nærområdet ditt og likevel være sikker på at kravene oppfylles, selv om kjolen er produsert utenfor landets grenser.


Svanemerket

I norden kan du støte på Svanemerket når du kjøper alt fra husholdningsprodukter til klær. Svanemerket garanterer ikke at produktet er økologisk, men det viser at produktet er blant de minst miljøbelastende innenfor sin produktgruppe. For å bli tildelt Svanemerket må et produkt leve opp til strenge krav om bruk av kjemikalier og materialer, i tillegg til krav om gode arbeidsforhold.


EU-blomsten

EU-blomsten brukes til å sikre høye standarder for miljøvennlige produkter på det europeiske markedet. EU-blomsten tar hensyn til hele produktets reise, fra produksjon til forbruk, og stiller krav til råvarer, kjemikalier og miljøpåvirkning generelt. Et blomstermerket produkt vitner altså om høy miljøbevissthet, og du kan derfor trygt kjøpe produkter med dette merket.


OEKO-TEX

Selv om navnet antyder det, har OEKO-TEX-merket ingenting med økologi å gjøre. På en annen side har klær med denne sertifiseringen blitt testet for en lang rekke kjemikalier, som både kan være skadelige, allergifremkallende eller kreftfremkallende. Det er ingen krav til selve produksjonen av klærne, men det er garantert at klærne ikke inneholder utvalgte kjemikalier over en viss grenseverdi.

Hvorfor økologiske klær?

Når du kjøper økologiske klær, tar du først og fremst bedre vare på både deg selv og miljøet. Du beskytter kroppen din mot skadelige kjemikalier og du utsetter miljøet for langt mindre forurensning. I tillegg er kvaliteten på økologiske klær ofte bedre – den har blant annet mykere og sterkere fibre, større absorberingsevne og mindre tendens til å danne lo.


Når du kjøper økologiske klær, tar du bedre vare på både deg selv og miljøet.


Hold øye med Reflect-merket vårt

Hos Zizzi streber vi selvfølgelig etter å ta godt vare på både hverandre og miljøet vårt. Derfor finner du også flere produkter som tar hensyn til dette – og derfor har vi utviklet et nytt konsept, som heter Reflect. Dette er da vår guide til å ta mer reflekterende valg når du handler hos oss.


Du kan gjenkjenne disse varene ved å se etter Reflect-merket vårt. Produkter med dette merket inneholder minst - og ofte mer enn - 50% økologisk bomull, 30% resirkulert polyester, 50% Lenzing™ EcoVero™ viskose eller 50% Lenzing TENCEL™.


Hvis du har lyst til å lese mer om hvordan vi i Zizzi kan bidra til viktige endringer som kommer verden til gode, kan du gjøre det på Reflect-siden vår.