Vaskeguide

Er du i tvil om hvordan du skal behandle klærne dine? Få hjelp i vår guide her!

For å unngå at klærne dine endrer seg under vask, anbefaler vi at du alltid følger vaskeanvisningene som sitter på klærne. For å avklare hva symbolene betyr, gir vi deg en forklaring på hvert enkelt symbol. Hvis du har kjøpt klær hos Zizzi med vaskesymboler som ikke er beskrevet her, er du velkommen til å kontakte oss.

Det er generelt alltid en god idé å vaske nye klær før du bruker dem. Og det beste rådet er at jo bedre du behandler klærne dine, desto mer glede kan du få ut av dem.

Naturmaterialer

Hvis du har klær i naturmaterialer som silke og ull, skal du være oppmerksom på at det anbefales å bruke vaskemidler som er beregnet til disse typer materialer.

Naturmaterialer kan ikke farges på samme måte og like effektivt som kunstige materialer. Derfor vil det være naturlig at fargeintensiteten reduseres etter bruk og vask. Reduksjonen vil skje som en langsom prosess – ved bruk av klærne og også utifra hvor ofte klærne vaskes. Du vil med andre ord ikke oppleve en plutselig reduksjon av fargeintensiteten.Viskose skal behandles som et naturmateriale.

Perler, paljetter, broderier og lignende

Dersom klærne må vaskes i maskinen, anbefaler vi at du bruker en vaskepose. Dette vil beskytte klærne og detaljene de har. Vær oppmerksom på at disse detaljene for det meste er håndlagde og skal derfor behandles varsomt.

Vaskesymboler

Normal maskinvask
Maskinen kan fylles på normal måte. Det anbefales at du alltid har plass til en hånd mellom de tørre klærne og kanten på vaskemaskinen. Følg alltid produsentens instruksjoner om vasketemperatur

Skånsom maskinvask / Skånsom ullvask
Fyll kun en halv maskin med andre produkter som også skal vaskes skånsomt.

Ekstra skånsom maskinvask / Skånsom ullvask
Fyll kun 1/3 av maskinen. Bruk eventuelt en vaskepose eller bruk ull/silkeprogram hvis produktet er av denne typen materiale. Husk ekstra skånsom sentrifugering.

Håndvask
Maks. temperatur er 40 grader – du skal kunne ha hånden i vannet. Vær forsiktig når du vasker og vrir vannet ut av klærne. Klærne er sikkert delikate eller har detaljer som kan gå i stykker ved hardhendt behandling.HåndvaskMaks. temperatur er 40 grader – du skal kunne ha hånden i vannet. Vær forsiktig når du vasker og vrir vannet ut av klærne. Klærne er sikkert delikate eller har detaljer som kan gå i stykker ved hardhendt behandling.

Skal ikke vaskes

Symboler for bleking

Kan blekes
Vær oppmerksom på at alle former for bleking sliter på klærne, og at det med tiden vil svekke fibrene og dermed ødelegge plagget. Du bør kun bleke dine klær når det er ytterst nødvendig.

Kan kun blekes med oksygen

Tåler ikke å bli bleket

Rensesymboler

Kan tåle rens med hydrokarbon

Kan tåle skånsom rens med hydrokarbon

Kan tåle rens med perkloretylen eller hydrokarbon

Kan tåle skånsom rens med perkloretylen eller hydrokarbon

Må ikke renses

Kan tåle profesjonell våt rens
Nedsatt temperatur, skånsom mekanisk behandling og høy vannstand

Kan tåle skånsom profesjonell våt rens

Kan tåle ekstra skånsom profesjonell våt rens

Tørkesymboler

Kan tørkes i tørketrommel ved lav temperatur

Kan tørkes i tørketrommel ved normal temperatur

Tåler ikke å tørkes i tørketrommel

Drypptørking
Heng klærne på en kleshenger, så det henger fritt og kan tørke

Liggende tørking
Legg klærne, eventuelt på et håndkle, og la det tørke

Hengetørking​​​​​​​
Bruk et tørkestativ eller lignende

Skal tørkes i skyggen

Strykesymboler

Kan strykes ved lav temperatur
Maks. 110 grader (trinn 1 på strykejernet)

Klærne tåler mest sannsynlig ikke damp, så vær oppmerksom på dette. Vær også oppmerksom på at ingen klær tåler høy temperatur over lengre tid, og at det ved høye temperaturer derfor finnes en risiko for at klærne skades.

Kan strykes ved middels temperatur
Maks. 150 grader (trinn 2 på strykejernet)

Vær oppmerksom på at ingen klær tåler høy temperatur over lengre tid, og at det ved høye temperaturer derfor finnes en risiko for at klærne skades.

Kan strykes ved høy temperatur
Maks. 200 grader (trinn 3 på strykejernet)

Vær oppmerksom på at ingen klær tåler høy temperatur over lengre tid, og at det ved høye temperaturer derfor finnes en risiko for at klærne skades.

Tåler ikke å bli strøket