En god overgangsjakke kan være din redning når temperaturene begynner å skifte til det kaldere eller varmere. I de månedene hvor været kanskje er litt uforutsigbart, kan en overgangsjakke for damer være akkurat det som gjør at du kan håndtere alt fra regnbyger til solskinn uten å gå på kompromiss med stil og utseende. Det finnes nemlig mange sesongjakker som kombinerer stil og funksjonalitet.


Hva er en overgangsjakke?

Overgangsjakken er designet for overgangssesonger som vår og høst. Den er lettere enn en vinterjakke, men varmere enn en sommerjakke. Nettopp fordi den er tilpasset det skiftende været, er den også allsidig i både funksjonalitet og stil. Derfor finnes det også flere forskjellige typer overgangsjakker som softshelljakker, quiltede jakker og dunjakker.


Når vinteren eller sommeren er over, føles det kanskje ikke helt riktig å beholde vinterjakken eller sommerjakken på, fordi været begynner å skifte. Men det kan også være vanskelig å vite hva man da skal ha på seg av yttertøy. Overgangsjakken har funksjoner som gjør at den er ideell å bruke ved varierende værforhold. Mange overgangsjakker er vannavstøtende og pustende uten å være for tunge, så de kan gi den beskyttelsen du trenger ved mildere temperaturer.


Allsidigheten viser seg også i formen. Du finner både korte og lange overgangsjakker for damer, tykkere og tynnere materialer, funksjonelle jakker og overgangsjakker med fokus på stil. Utvalget er stort, så det er gode sjanser for å finne en sesongjakke som passer til både været og din stil.


Hvorfor er overgangsjakken et must-have?

Overgangsjakken er et must i garderoben din, fordi du med den kan nøye deg med én jakke som holder hele sesongen. De fleste sesongjakkene kan også styles opp eller ned, så du kan bruke dem til alt fra en dag på kontoret til en kveld ute på byen.

Bli klar for våren og høsten

Det kan være en god idé å ha mer enn én overgangsjakke, slik at du har en du kan bruke om våren, og en annen som er god for høstmånedene. Om våren trenger du en lettere jakke som passer til de stigende temperaturene. Kanskje kan fargene også være lysere, slik at du virkelig kan føle at varmen er på vei. Når høsten kommer, og de kalde månedene begynner å vise seg, trenger du noe som kan beskytte deg bedre mot kulde, vind og regn. Til det vil en funksjonell høstjakke for damer være ideell.


Du kan også godt nøye deg med en enkelt overgangsjakke, men hvis du har én for hver sesong, slipper du å bruke flere lag med klær, og så er du ikke like avhengig av været når det gjelder påkledning. På den måten kan du også bytte jakke i løpet av sesongen. I begynnelsen av våren er det kaldere enn mot slutten av sesongen, så jakken du bruker om høsten, kan du sannsynligvis også bruke i begynnelsen av våren. På samme måte kan du bruke din vårjakke i begynnelsen av høsten, hvor det kanskje fortsatt er relativt mildt.


Typer av overgangsjakker

Din overgangsjakke skal ikke bare passe til været og sesongen, men også til din stil, og med det store utvalget blir det heldigvis ikke noe problem. Det finnes jakker for enhver stil, og mulighetene for styling er mange. Her kan du lese om noen av de mest vanlige overgangsjakkene.


Pufferjakker

Det finnes både lette og tyngre pufferjakker, men de er alle karakterisert ved å være fylt med et materiale som gir varme og komfort. Avhengig av hvor tykk eller tung jakken er, kan du vurdere om det skal være en vårjakke eller høstjakke. Du kan for eksempel bruke en kort lettvektsjakke sammen med et par jeans om våren eller en lang pufferjakke med en strikk under i de kaldere månedene.


Denimjakker

Denimjakken er en klassiker som alltid holder. Dens tidløse uttrykk gjør den så allsidig at du kan bruke den til ethvert antrekk. I de varme månedene kan du bruke den som et rått element over din vårkjole, og om høsten kan du sette den sammen med en tykk strikk, slik at du fortsatt kan holde varmen, selv om det blir kaldere.


Blazere

Med en blazer kan du ha på deg en jakke uten egentlig å føle at du har yttertøy på. Den er både lett og elegant, og det er en enkel måte å oppgradere antrekket ditt til skiftende værforhold. Prøv å kombinere den med et par jeans og en t-skjorte til hverdags eller sett den sammen med en skjørt for et mer feminint utseende.


Regnjakker

Det er ikke alltid lett å vite hva været har i vente om våren og høsten, men det er nok en god idé å være forberedt på regn. Regnjakkene er designet for å holde deg tørr, og nettopp den egenskapen gjør dem uunnværlige i overgangsperiodene. De kommer også i forskjellige passformer og design, slik at du kan bruke dem over ethvert antrekk.


Lærjakker

Lærjakkens stil, komfort og holdbarhet gjør den til den perfekte følgesvenn i overgangsperioder. Den robuste konstruksjonen og slitesterke materialet gir god beskyttelse mot både vind og kjøligere temperaturer. Gi antrekket ditt en røff vri ved å ta den på over en feminin kjole eller fullfør det rustikke utseendet ved å kombinere den med et par jeans og et par støvler.


Softshelljakker

Et av kjennetegnene ved en softshelljakke er dens komfort og fleksibilitet. Det elastiske materialet gir god bevegelsesfrihet, noe som gjør den ideell for utendørsaktiviteter. Samtidig er den pustende og beskyttende mot vind og lett regn. Derfor er den et perfekt valg hvis du vil ha både komfort og allsidighet i overgangsjakken din.


Frakker

Du kan også velge å bruke en frakk som overgangsjakke. Spesielt ullfrakker og trenchcoats er ideelle for skiftende værforhold. En ullfrakk holder deg varm og stilig i de kjølige temperaturene takket være det isolerende ullmaterialet. Trenchcoats tilfører derimot en tidløs eleganse til utseendet ditt og gir lett beskyttelse mot vind og lett regn. Begge frakkene kombinerer stil og funksjonalitet, noe som gjør dem uunnværlige i enhver garderobe.


Quiltede jakker

Quiltede jakker er kjent for sitt karakteristiske sydde mønster, som skaper små lommer fylt med isolerende materiale. Den lette vekten og evnen til å gi varme uten å være for stor gjør den quiltede jakken til et populært valg som overgangsjakke. Det finnes massevis av quiltede jakker i forskjellige farger og mønstre, så du kan også enkelt finne en som passer til din stil.

Slik velger du den riktige overgangsjakken

Din overgangsjakke bør kunne tilpasse seg forskjellige værforhold og anledninger, og det vil også være fordelaktig å finne en jakke du kan bruke mer enn én sesong, slik at du ikke må bytte den så ofte. For å være sikker på å finne en overgangsjakke for kvinner som du kan bruke igjen og igjen, er det noen faktorer som er verdt å vurdere.


Materiale: Det er en god idé å tenke over materialet. Hvis du skal bruke en vårjakke, kan du trenge en lettvektsjakke som ikke er for tykk, og som du enkelt kan ta med deg hvis du trenger å ta den av. Om høsten kan det derimot være bra med en ullfrakk som beskytter mot de kaldere temperaturene.


Passform: Det er individuelt hvilken passform man skal ha. Avhengig av hvilke aktiviteter du gjør, og hvor mye du skal bruke jakken, kan det variere om du foretrekker en løs eller mer tettsittende passform. Spesielt med en overgangsjakke kan det være en fordel med en løs passform, slik at du kan ha flere lag under den og på den måten tilpasse deg til det skiftende været.


Funksjoner: Tenk på ditt aktivitetsnivå, behov og værforhold når du skal velge overgangsjakke. Hvis du vil være sikker på å være tørr hele dagen, bør du se etter vanntetthet. Og hvis du skal være ute over lengre tid, kan du også trenge flere funksjoner som gode lommer, en dekkende hette eller justerbare detaljer.


Stil: For at du skal kunne bruke din overgangsjakke så mye som mulig, bør den passe inn sammen med resten av garderoben din. Velg derfor en jakke som komplimenterer din personlige stil. Du kan også velge stil etter sesongen - det vil si lyse og strålende farger om våren og mer dempede og brente farger om høsten. Det er helt opp til deg og din stil.